Mobiele veiligheidsteams voor scholen

Scholen kunnen sinds kort een mobiel veiligheidsteam inschakelen voor tips en adviezen op het gebied van sociale veiligheid.

De vijf zogenaamde ‘Kwaliteitsteams Veiligheid’ bestaan uit veiligheidsdeskundigen uit diverse sectoren, zoals het onderwijs, bureau HALT, jeugdzorg en politie. Doel is om scholen die daar behoefte aan hebben te helpen bij het verbeteren van de sociale veiligheid, zodat leerlingen en docenten zich veiliger voelen op en rond scholen. Zo kan het veiligheidsteam ter plekke een quick scan uitvoeren om te bepalen of een school voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen. Ook ondersteunen en adviseren de teams bij de totstandkoming van afspraken tussen scholen, Zorg- en Advies Teams, politie en gemeenten ter verbetering van de veiligheid en hulpverlening.

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Van Bijsterveldt aan 1,75 miljoen euro extra ter beschikking te stellen voor de Kwaliteitsteams Veiligheid. Het is één van de maatregelen die zij neemt om scholen veiliger te maken. “De school moet een veilige plek zijn voor leerlingen. Scholen hebben hun veiligheidsmaatregelen redelijk op orde, maar in de praktijk blijkt dat scholen behoefte hebben aan extra advies en hulp. De veiligheidsteams voorzien in deze behoefte”, aldus Van Bijsterveldt.

Deze zomer starten de Kwaliteitsteams Veiligheid in het vmbo en praktijkonderwijs. In het schooljaar 2008/2009 zijn de Kwaliteitsteams in alle onderwijssectoren operationeel en kunnen scholen in het basis-, voortgezet-, speciaal onderwijs en het MBO een beroep doen op één van de Kwaliteitsteams Veiligheid.

De Kwaliteitsteams Veiligheid zijn bereikbaar via de speciale informatielijn: 030-2306564 en via email: kwaliteitsteamsveiligheid@nji.nl.