Efficiëntere identificatie van klanten

Zakelijke dienstverleners ervaren de nodige problemen bij het voldoen aan de Wet identificatie bij dienstverlening. Financiën heeft een onderzoek gedaan naar deze problemen en zal de resultaten ervan gebruiken bij de implementatie van derde EU-witwasrichtlijn.

Op basis van de Wet identificatie bij dienstverlening (Wid) moeten financiele instellingen en bepaalde zakelijke dienstverleners (zoals advocaten, notarissen en makelaars) in het kader van de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering aanzienlijke inspanningen verrichten om hun cliënten identificeren. Financiele instellingen en dienstverleners ervaren in de praktijk de nodige problemen bij de toepassing van de Wid. De derde witwasrichtlijn, die Nederland vóór 15 december 2007 dient te implementeren, brengt nieuwe verplichtingen met zich mee.

Het Ministerie van Financien heeft daarom een onderzoek uit laten voeren hoe Nederland op een efficiëntere wijze aan de internationale verplichtingen kan voldoen. Het onderzoek is gebaseerd op de praktische ervaringen van Nederlandse financiële instellingen en zakelijke dienstverleners met de naleving van de Wid. Het resultaat van het onderzoek zal worden gebruikt voor het wetsvoorstel ter implementatie van de derde witwasrichtlijn.