Commissie Mans presenteert onderzoek handhaving VROM-regels

Vandaag presenteerde de Commissie Mans (het Onderzoeksteam Herziening Handhavingsstelsel VROM-regelgeving), de resultaten van haar onderzoek naar de houdbaarheid én noodzakelijke aanpassingen van het bestaande stelsel van de handhaving en het toezicht op de naleving van VROM-regels op het vlak van milieu, bouwen en ruimte.

Minister Cramer (VROM) heeft samen met minister Hirsch Ballin de onafhankelijke Commissie Mans op 11 februari 2008 ingesteld omdat zij constateerden dat het bestaande stelsel van handhaving en toezicht in zijn voegen kraakte.

De commissie onderzocht of er alternatieven zijn voor de huidige handhaving in ketens zoals rond vuurwerk of asbest. En wat er nodig is voor een goede afstemming tussen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving zodat politie en Openbaar Ministerie kunnen doen waar ze primair voor zijn.

Hoe kan geregeld worden dat bedrijven bijvoorbeeld in de chemie met één toezichthouder te maken hebben in plaats van met vijf? Hoe kan er voor bedrijven een gelijk speelveld en eenheid van handhaving worden bereikt? Kan samenwerking of bundeling van toezichthouders de naleving verbeteren? Op deze vragen heeft de commissie een antwoord gezocht.

Na de presentatie door commissievoorzitter Jan Mans gaven minister Cramer en minister Hirsch Ballin een korte reactie op de resultaten van het onderzoek