Bye! Jaarverslag Domeinen 2005: splitsing in zicht

In het jaarverslag 2005 gaan Domeinen Roerende Zaken (RZ) en Domeinen Onroerende Zaken (OZ) symbolisch hun eigen weg langs het thema ‘Afscheid, over een nieuw begin’.

2005 was het laatste jaar waarin beide diensten één organisatie vormden. Sinds 1 januari jl. is Domeinen RZ een agentschap geworden. Domeinen OZ is gestart met de voorbereidingen op weg naar een baten-lastendienst. In het jaarverslag vertellen de mensen van Domeinen onder andere over het project militaire terreinen, de berging van een VOC-schip, het Landelijk Beslaghuis en een grote verkoop van boten in Soesterberg.

De cijfers

Bezittingen en beheer
Het beheersareaal van Domeinen op 31 december 2005 bedroeg 1.604.684 ha. Hiervan bestaat het overgrote deel, circa 90 procent, uit water. In vergelijking met 2004 is het areaal per saldo afgenomen met 12.972 ha. Deze afname wordt met name veroorzaakt door agrarische verkopen.

Financiële resultaten
Het jaar 2005 laat voor heel Domeinen een bedrag van 729 miljoen euro aan ontvangsten zien (498 miljoen exclusief doorbetalingen).

De totale opbrengsten van Onroerende Zaken bedroegen 548 miljoen euro. Voor Roerende Zaken bedroegen deze 181 miljoen euro.

De in 2005 gerealiseerde uitgaven van heel Domeinen bedroegen 89 miljoen euro.

De organisatie

Domeinen Onroerende Zaken en Domeinen Roerende Zaken vertegenwoordigen de Staat als eigenaar van onroerende (als gebouwen, gronden, objecten) en roerende zaken. De diensten opereren op het snijvlak van overheid en markt.
Domeinen Onroerende Zaken bestaat uit een centrale beleidsdirectie in Den Haag en vier regionale directies in Breda, Leiden, Lelystad en Zwolle. Ook het Staatsdomein bij Het Loo in Apeldoorn is in volledig beheer bij Domeinen OZ.
Domeinen Roerende Zaken bestaat uit een verkoop-unit in Soesterberg en vier regio-eenheden in Amsterdam, Bleiswijk, Hoogeveen en Veldhoven.

Een papieren versie van het jaarverslag is verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Financiën, telefoon: (070) 342 75 40.