Antwoorden op kamervragen over over trouwlocaties waar huwelijken worden geweigerd tussen mensen van gelijk geslacht

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over trouwlocaties waar huwelijken worden geweigerd tussen mensen van gelijk geslacht. (Ingezonden 24 juni 2008)

1. Vraag
Hoe beoordeelt de regering het feit dat homoparen niet mogen trouwen op Rolduc, een officiële trouwlocatie van de gemeente Kerkrade? Maakt de gemeente zich hiermee schuldig aan het overtreden van de algemene wet gelijke behandeling? 1)

1. Antwoord
Het aanwijzen van trouwlocaties behoort tot de autonome bevoegdheidssfeer van de gemeente. Gemeenten behouden een eigen verantwoordelijkheid binnen de bestaande (grond)wettelijke kaders en dienen ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zich aan de wettelijke kaders houden. De gemeente Kerkrade heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en heeft de aanwijzing van Rolduc als officiële trouwlocatie van de gemeente op 24 juni 2008 ingetrokken.

2. Vraag
Hoe beoordeelt de regering het argument dat voor deze uitzondering is gekozen vanwege bezwaren van het bisdom Roermond, de eigenaar van Rolduc? Is de regering van mening dat
trouwlocaties alleen een officiële positie kunnen krijgen als plek voor het sluiten van burgerlijke huwelijken als er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de geaardheid van huwelijkskandidaten?

2. Antwoord
Op alle door de gemeente officieel aangewezen trouwlocaties behoren alle burgerlijke huwelijken gesloten te kunnen worden, zowel van bruidsparen van verschillend geslacht als van gelijk geslacht.

3. Vraag
Zijn er meer trouwlocaties bekend waar burgerlijke huwelijken worden gesloten die onderscheid maken op genoemde grond? Is de regering bereid dit te onderzoeken?

3. Antwoord
Er zijn bij mij geen andere officieel aangewezen trouwlocaties bekend waar eenzelfde situatie zich voordoet. Zie verder antwoord vraag 4.

4. Vraag
Is de regering bereid gemeenten aan te spreken op dit onderscheid en hen op te dragen op alle officiële locaties alle burgerlijke huwelijken te voltrekken?

4. Antwoord
Zoals aangegeven bij antwoord vraag 1 hebben gemeente in deze hun eigen verantwoordelijkheid binnen de bestaande (grond)wettelijke kaders en dienen ze ervoor te zorgen dat alle betrokkenen zich aan de wettelijke kaders houden. De gemeenten nemen ook kennis van de beantwoording van deze vragen en dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.

1) www.gk.nl, 22 juni 2008