Afronding van de gegevensuitvraag loon over 2006

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: DGB 2008-610 U

Geachte voorzitter,

Graag wil ik u informeren over de afronding van de gegevensuitvraag loon over 2006 en de gevolgen van deze afronding voor de ‘afnemende’ processen, zoals het definitief vaststellen van de toeslagen en de teruggaaf van teveel ingehouden premies.

Voordat ik hierop inga wil ik eerst ingaan op de brief van 18 januari 2008 (Kamerstukken II, Vergaderjaar 2007/08, 31 066, nr. 25) die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ik aan uw Kamer hebben gezonden. De brief betreft de verwerking van de teruggaaf van teveel ingehouden premies in de administraties van inhoudingsplichtigen. In deze brief kan gelezen worden dat de teruggaaf van teveel ingehouden zorgpremies en/of premies werknemersverzekeringen in december 2007 volledig is afgerond. Dit is niet juist. Hierna zal ik ingaan op de stand van zaken van dit proces.

Stand van zaken gegevensuitvraag 2006

Vanaf 2006 worden de loongegevens als grondslag gebruikt voor het bepalen van rechten, zoals het recht op en de hoogte van toeslagen, de teruggaven van teveel ingehouden zorgpremies en dergelijke. Vóór 2006 werden de loongegevens uitsluitend als toetsgegeven gebruikt. De nieuwe vorm van gebruik stelt andere, aanzienlijk hogere eisen aan de kwaliteit en volledigheid van de gegevens.

Medio 2007 is gebleken dat niet alle loongegevens 2006 in de polisadministratie bruikbaar waren voor onder meer de werkprocessen van de Belastingdienst. Uw Kamer is hier bij brief van 18 september 2007 (Kamerstukken II, Vergaderjaar 2007/08, 31 066, nr. 14) door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en mij over geïnformeerd. Omdat er loongegevens ontbraken zijn in het derde kwartaal van 2007 de fiscale jaargegevens bij zo’n 108.000 inhoudingsplichtigen uitgevraagd. Ongeveer 93.000 inhoudingsplichtigen hebben naar aanleiding hiervan de jaargegevens aangeleverd. Hoewel er door alle partijen – inhoudingsplichtigen, administratiekantoren en de Belastingdienst – veel inspanningen zijn geleverd, blijkt dat niet alle gegevens zijn aangeleverd of dat de aangeleverde gegevens onjuist en/of onvolledig zijn.

De ontvangen jaarloongegevens, aangevuld met de wel bruikbare gegevens in de polisadministratie zijn inmiddels opgenomen in het bestand van fiscale loongegevens 2006 van de Belastingdienst. Dit bestand vormt de basis voor de ‘ afnemende’ werkprocessen van de Belastingdienst, maar het moet nog aangevuld worden. Hierna ga ik in op de acties die ingezet zijn en worden om toch de gegevens volledig en juist te krijgen.

Totaal van ontbrekende of onjuiste gegevens

In totaal zijn er van ongeveer 1 miljoen dienstverbanden geen of onjuiste gegevens aangeleverd. Deze zijn als volgt onder te verdelen:

- niet aangeleverde gegevens: 290.000 dienstverbanden

- onjuiste en/of onvolledige gegevens die te herstellen zijn: 620.000 dienstverbanden

- onjuiste en/of onvolledige gegevens die niet te herstellen zijn: 75.000 dienstverbanden

Hierna wordt op de afzonderlijke categorieën ingegaan.

Niet aanleverende inhoudingsplichtigen

Van ongeveer 15.000 inhoudingsplichtigen is geen opgaaf ontvangen. Zij vertegenwoordigen ongeveer 290.000 dienstverbanden. Deze inhoudingsplichtigen zullen niet meer worden aangeschreven. Zij zullen meegenomen worden in het intensief toezicht, zodat de gegevens alsnog verkregen worden.

Onjuiste en/of onvolledige aangeleverde gegevens die te herstellen zijn

Ontvangen jaarloongegevens moeten per dienstverband worden opgenomen in het bestand van fiscale loongegevens. Dit opnameproces kent enkele controles, op basis waarvan onjuiste en/of onvolledige dienstverbanden uitvallen. Te denken valt dan aan:

  1. datum begin dienstverband is niet correct;
  2. de aangeleverde combinatie van sofi-nummer en geboortedatum is onjuist;
  3. datum einde dienstverband is niet correct;
  4. sofi-nummer is niet of niet met een numerieke waarde ingevuld;
  5. code ZVW is niet gevuld;
  6. verkeerde wijze van aanleveren, waardoor de jaarloongegevens als een reguliere loonaangifte zijn aangemerkt;
  7. er zijn dubbele of deels dubbele dienstverbanden aangeleverd terwijl er in werkelijkheid maar één dienstverband is;
  8. het ten onrechte gebruiken van een minteken in de rubriek loonheffing.

Deze fouten zorgen ervoor dat ongeveer 695.000 dienstverbanden niet in het bestand kunnen worden opgenomen. Inmiddels is de Belastingdienst er in geslaagd om de eerste fout te herstellen. Hierdoor konden 320.000 dienstverbanden aan het bestand worden toegevoegd.

Van overige 375.000 dienstverbanden kan ongeveer 80% worden hersteld. Alle acties zijn erop gericht om deze 300.000 dienstverbanden op 18 februari 2008 in het bestand op te nemen. Dit moet er toe bijdragen dat er een zo volledig en betrouwbaar mogelijk bestand gerealiseerd wordt.

Onjuiste en/of onvolledige aangeleverde gegevens die niet te herstellen zijn

De gegevens van de overige 75.000 dienstverbanden zullen niet te herstellen zijn. Net als bij de niet aangeleverde gegevens, zullen inhoudingsplichtigen waar dit bij speelt niet opnieuw worden aangeschreven. Wel worden zij onderworpen aan intensief toezicht.

Gevolgen ontbrekende of onjuiste en/of onvolledige gegevens

Het bestand met fiscale loongegevens is naar verwachting voor meer dan 95% volledig en bruikbaar. Echter, ondanks de hierboven beschreven inspanningen zullen er loongegevens ontbreken en zijn andere gegevens onbruikbaar. Het is niet mogelijk of doenlijk om de kwaliteit en volledigheid van de loongegevens, uitgaande van afronding van de massale werkprocessen per 1 april aanstaande, nog in betekenende mate te verhogen. Hierdoor kan het voorkomen dat bijvoorbeeld toeslagen onjuist worden vastgesteld of het bedrag aan terug te betalen premies onjuist is. De ‘afnemende’ processen (zie hierna) voorzien er echter in dat betrokkenen hun toeslag of teruggaaf alsnog tot het juiste bedrag kunnen ontvangen. Zij zullen dan wel zelf actie moeten ondernemen.

Afronding ‘afnemende’ processen

Bij de ‘afnemende’ processen gaat het om de teruggave van de teveel ingehouden zorgpremies, de teruggave van teveel ingehouden premies werknemersverzekeringen en het definitief vaststellen van toeslagen.

Deze processen zijn vanaf 1 februari 2008 gestart met de voorbereidingen om de resterende posten te kunnen verwerken. Dit met het doel om vóór 1 april 2008 de massale verwerking te hebben afgerond.

Definitief vaststellen van toeslagen

Over het toeslagjaar 2006 zijn inmiddels ongeveer 75% van de zorgtoeslagen, ongeveer 50% van de huurtoeslagen en 25% van de kinderopvangtoeslagen definitief vastgesteld. In totaal ongeveer 4,6 miljoen toeslagen.

Er moeten nog ongeveer 2 miljoen toeslagen definitief worden vastgesteld. Voor het vaststellen van deze toeslagen geldt dat ze om diverse redenen nog niet zijn afgehandeld. Deze redenen zijn:

- handmatige verwerking: 1,0 miljoen

- in afwachting van loon- of inkomensgegevens: 0,8 miljoen

- uitstel inkomstenbelasting verleend: 0,1 miljoen

- aanmaning inkomstenbelasting: 0,1 miljoen

Zoals ik in mijn brief van 30 november 2007 (Kamerstukken II, Vergaderjaar 2007/08, 31 066, nr. 19) heb aangegeven zullen de toeslagen die massaal en handmatig verwerkt kunnen worden, voor 1 april 2008 definitief zijn vastgesteld. Het gaat dan om ongeveer 1,8 miljoen toeslagen. Hierna ga ik in op de afzonde rlijke categorieën.

Handmatige verwerking

Het gaat om ongeveer 1 miljoen toeslagen waarbij de grondslagen nader vastgesteld moeten worden. Het gaat, naast loon- of inkomensgegevens, om de huishoudsamenstelling of adresgegevens.

Ontbrekend loon- of inkomensgegeven

Voor 0,8 miljoen toeslagen moet gewacht worden totdat loongegevens uit het bestand van fiscale loongegevens of inkomensgegevens uit het inkomstenbelastingproces worden vrijgegeven.

Ondanks de ingezette herstelacties zal blijken dat voor een restgroep geen loongegevens of inkomensgegevens voorhanden zijn. Toeslagen waar dat bij speelt, zullen dan aan de hand van de gegevens die op de aanvraag zijn ingevuld worden vastgesteld. Het kan maximaal om ongeveer 0,4 miljoen toeslagen gaan.

Mochten uit de toezichtsacties alsnog loongegevens komen, dan kunnen deze toeslagen alsnog worden herzien tot het juiste bedrag.

Uitstel aangifte inkomstenbelasting

Voor toeslaggerechtigden die uitstel hebben voor het indienen van hun aangifte inkomstenbelasting 2006 geldt dat hun toeslag pas kan worden vastgesteld als zij hun aangifte inkomstenbelasting hebben ingediend. Dit kan dus na 1 april zijn. Dit is conform wet- en regelgeving. Het gaat om ongeveer 0,1 miljoen toeslagen.

Aanmaning aangifte inkomstenbelasting te doen

Daarnaast zijn er toeslaggerechtigden die nog geen aangifte inkomstenbelasting over 2006 hebben ingediend én daarvoor geen uitstel hebben gekregen. Deze groep van ongeveer 0,1 miljoen belastingplichtigen heeft inmiddels een aanmaning tot het doen van aangifte ontvangen.

Het is de verwachting dat een deel hiervan alsnog voor 1 april aangifte zal doen. De toeslag kan dan kort daarna worden vastgesteld.

Ten aanzien van de groep die geen aangifte zal doen, zal het inkomen uiteindelijk ambtshalve worden vastgesteld. Dit ambtshalve inkomen zal dan gebruikt worden voor het definitief vaststellen van de toeslagen. Dit zal na 1 april 2008 plaatsvinden.

Teruggaaf teveel ingehouden zorgpremies

In december 2007 heeft een eerste uitbetaling plaatsgevonden. De verwachting was dat ongeveer 0,8 miljoen burgers een teruggaaf zouden krijgen. Uit de eerste ronde kwamen in totaal 0,5 miljoen teruggaven. Dit kwam door de hiervoor gemelde onjuistheden in het bestand fiscale loongegevens.

Na de hiervoor genoemde herstelacties zal in maart 2008 een tweede uitbetaling plaatsvinden, zodat ook de resterende 0,3 miljoen burgers een teruggave krijgen.

Na afronding van de tweede verwerkingsrun resteren nog twee vervolgprocessen. Ten eerste zal op basis van een steekproef worden vastgesteld welke vervolgacties nodig zijn om burgers die een voorschot hebben ontvangen, maar waarvan geen gegevens beschikbaar zijn, alsnog een eindafrekening te geven.

Ten tweede zal er getracht worden om burgers die geen teruggaaf hebben ontvangen, maar daar wel recht op hebben, te bereiken door middel van communicatie via de site van de Belastingdienst. De communicatie wordt ondersteund door een beperkte massamediale campagne. De reacties op deze campagnes worden handmatig afgedaan. Dit geldt ook voor de reacties, bezwaren en verzoeken naar aanleiding van de tweede uitbetaling in maart 2008.

De verwachting is dat het massale proces 2006 per 1 april 2008 kan worden afgerond. Het handmatige proces kan in mei/juni 2008 zijn afgerond.

Teruggaaf teveel ingehouden premies werknemersverzekeringen

Dit proces loopt in grote lijnen gelijk op met het proces om de teveel ingehouden zorgpremies terug te betalen. De doelgroep is kleiner, ongeveer 0,2 miljoen burgers.

Door de hiervoor genoemde problemen met de kwaliteit van de gegevens viel de uitkomst van het proces in december 2007 tegen. Er werden nog geen 10.000 teruggaven verleend. Ook dit proces kent een tweede uitbetalingsmoment in maart 2008.

De verwachting is dat het massale proces 2006 per 1 april 2008 kan worden afgerond. Het handmatige proces kan in mei/juni 2008 zijn afgerond.

Tot slot wil ik aangeven dat eenzelfde procedure nog zal moeten plaatsvinden over het jaar 2007, omdat ook over dat jaar niet alle loongegevens beschikbaar zijn. Zodra de uitwerking daarvan heeft plaatsgevonden, zal ik uw Kamer daarover informeren.

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager