Nederland wil Oekraïne veroveren met duurzame energie

Staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) gaat ze daarbij financieel ondersteunen. Dat maakte hij op 7 juli 2008 bekend tijdens zijn reis naar Kiev.

Het plan dat een aantal Nederlandse bedrijven gezamenlijk heeft opgesteld, wordt aankomende periode uitwerkt tot een programma waar Heemskerk steun aan zal verlenen.

Oekraïne heeft na de Golfstaten de grootste uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking. Dat komt onder meer omdat het land weinig aan energiebesparing doet en veel energie verliest tijdens de productie. Heemskerk presenteerde in Oekraïne de plannen van de Nederlandse bedrijven en de mogelijkheden om het land bij energiebesparing te helpen.
Ook op andere terreinen werden de banden tussen Nederland en Oekraïne op 7 juli 2008 verder aangehaald. Heemskerk sloot met de Oekraïense minister van Economische Zaken, Danylyshyn, een overeenkomst over de ondersteuning van exportbevordering. Ook dat zorgt voor sterkere economische banden waar Nederland van kan profiteren.

Tijdens een seminar lieten Nederlandse landbouwbedrijven zien op welke manier zij met Oekraïne kunnen samenwerken bij de verdere ontwikkeling van de zuivelsector. Ook hier hebben Nederlandse bedrijven gezamenlijk een programma opgesteld dat Heemskerk met anderhalf miljoen euro zal ondersteunen. Ook op het gebied van biomassa kunnen Nederland en Oekraïne, met steun van het ministerie van Economische Zaken, de samenwerking verder uitbreiden.

Contracten voor Nederlands bedrijfsleven

De eerste contracten van de missie naar Polen en Oekraïne zijn inmiddels ondertekend. De Nederlandse bedrijven Movares en NEA gaan onderzoeken hoe, met het oog op het EK-voetbal in 2012 in Polen en Oekraïne, de spoorlijn tussen de Poolse grens en Lviv kan worden gemoderniseerd. Heemskerk zegde daarbij toe te willen bekijken of hij de Nederlandse ondernemers daarbij kan helpen. Het Nederlandse bedrijf Mov'on Logistics wist twee contracten in de wacht te slepen voor het vervoer van goederen tussen Kiev, Warschau en Moskou.

Heemskerk brengt van 6 tot en met 10 juli 2008 een bezoek aan Oekraïne en Polen met een economische missie van 25 Nederlandse bedrijven. Tijdens het bezoek is speciale aandacht voor de kansen die het Europees Kampioenschap dat in deze landen in 2012 wordt georganiseerd, biedt aan het Nederlandse bedrijfsleven. De bedrijvendelegatie staat onder leiding van SER-voorzitter Rinnooy Kan.