Jong en oud werkt aan beter Schiedam

Kinderen van basisschool de Taaltuin in de Schiedamse wijk Nieuwland weten wel wat ze voor hun toekomst willen: een mooiere wijk en misschien minister worden. Maandag hebben ze minister Vogelaar tijdens haar wijkbezoek aan Schiedam verteld hoe.

In Schiedam werkt jong en oud aan een betere toekomst. Zo krijgen getalenteerde kinderen van de Taaltuin, die minder presteren dan ze in hun mars hebben vanwege een taalachterstand, extra hulp in de zogenoemde schakelklas. "We leren heel veel", zegt de 9-jarige Ulas. "We krijgen extra taalles, kijken naar het televisiejournaal en we doen nog heel veel meer. Ook buiten de school. Ik ga dan naar het theater."

Gymnasium
Een ander project om kinderen met een leer- of taalachterstand te helpen is het 'maatjesproject'. Leerlingen van het gymnasium helpen dan enkele kinderen van de basisschool met hun lessen. Zowel de gymnasiasten als de kinderen zijn erg enthousiast over de samenwerking. Met wat extra aandacht kunnen veel van deze kinderen straks naar de havo of het vwo, aldus de schooldirecteur.

In het maatjesproject helpt maatje Ellen, Ratna en Roxsaar met lezen.

Ook Wooncorporatie Woonplus heeft een leertraject voor jongeren, het Woonplus College. Najib Elbouiadi en Mike Zieck doen op deze manier werkervaring op en dat bevalt ze prima. "Ik ben een echte doener. Met dit project werk ik vier dagen als complexbeheerder en ga ik een dag in de week naar school", vertelt Mike. Beide mannen hebben veel contact met bewoners. Ze merken het ook meteen als er iets mis is. "Veel ouderen komen naar ons toe om een praatje te maken als wij bijvoorbeeld ergens een lampje vervangen. Vaak zijn zij veel alleen en hebben niets te doen. Eigenlijk zou je die mensen met elkaar in contact moeten brengen."

Huiskamer
Dat idee had ook Riet Putters, een wijkbewoonster die actief is in bewonersvereniging Wonen en Leven Nieuwland. Zij heeft een speciale 'huiskamer' ingericht waar 65-plussers welkom zijn voor een praatje en een bakje koffie. Huiskamer Het Puttertje aan de Noleslaan 131 is maandag officieel geopend door minister Vogelaar. "Plan is dat we open zijn tussen 10.00 en 14.00 uur. Er zijn hier dan twee vrijwilligers aanwezig", aldus Riet Putters.

De gemeente Schiedam en de minister hebben maandag het charter ondertekend voor wijkverbetering. Leerlingen van de Taaltuin en de Violier hebben zelf bedacht wat er allemaal beter kan. Ze hebben een grote maquette gebouwd zodat de minister dat ook kan zien. De ideale wijk volgens de kinderen: een groene en veilige wijk met speelplaatsen en zonder auto's. De wijk moet er mooi uit zien, met goede huizen om in te wonen en er moet kinderopvang zijn. De mensen moeten buiten kunnen zitten, op een balkon of in de tuin. Verder moeten er veel goede voorzieningen zijn.

Minister
Over de eigen toekomst zijn de kinderen positief. De 9-jarige Arzu weet al wat ze later worden wil: minister. "Want dan mag je wetten bedenken." Ze weet er al een. "Dat mensen die iets stuk maken in de wijk of bij de flat daar zelf voor moeten betalen en niet de bewoners."

Zie ook:
Fotoreportage wijkbezoek Schiedam