Asbestschip Otapan vertrekt uit Nederland

Het asbestschip De Otapan, dat al jaren in de Amsterdamse haven aan de ketting ligt, is buiten de terriroriale wateren van Nederland gesleept en zal in Turkije worden gesloopt.

De Otapan zal daar naar verwachting over 3 weken aankomen.

De Otapan lag al sinds 1999 voor anker in de haven van Amsterdam. De toenmalige eigenaar wilde het isolatiemateriaal, dat asbest bevatte, door eigen personeel laten vervangen. Bij de werkzaamheden werden echter diverse regels overtreden, waarop de VROM-Inspectie besloot het werk stil te leggen. Wat volgde was een jarenlang juridisch steekspel tussen de eigenaar en de Nederlandse overheid. Voornaamste vraag: waar moet het schip gesloopt worden en wie draait op voor de kosten?

Inmiddels was de oorspronkelijke eigenaar van het schip failliet verklaard. De nieuwe eigenaar heette Basilisk. Na een rechterlijke uitspraak in 2005 werd Domeinen Roerende Zaken mede-eigenaar. Omdat sloop in Nederland een kostbare aangelegenheid zou worden, hebben de betrokken partijen uiteindelijk gekozen voor een werf in de buurt van het Turkse Izmir. De uitvoering van de sloopoperatie is in handen van Basilisk, inclusief de toestemmingen die daarvoor nodig zijn (EVOA-toestemming zowel van Turkije als Nederland; diverse scheepvaartkundige certificaten). De opbrengst van de sloop is voor Basilisk. Nadat het schip in Turkije aankomt zal direct met de sloop worden begonnen.

Met de sloop van een ander schip, De Sandrien, is inmiddels begonnen. De firma Van Eijk uit Leiden voert deze werkzaamheden uit in de Amsterdamse haven.