Rampenoefening in Echt, veiligheidsregio Noord- en Midden Limburg

Vandaag houden de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Midden Limburg vanaf 06.00 uur een rampenoefening. Tijdens de oefening worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp. Tijdens deze simulatie moeten zij gezamenlijk de rampenbestrijdingsorganisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden.

Voor de oefening is omstreeks 06.00 uur in de meldkamer het bericht binnengekomen dat een bus op de snelweg van de weg is geraakt en in aanrijding is gekomen met een tankwagen met een gevaarlijke stof. Dit heeft zich volgens het oefenscenario voorgedaan in de gemeente Echt-Susteren.

Ambulances, brandweer- en politie-auto’s die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn niet te zien. Het zijn namelijk niet de operationele diensten die oefenen, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Wel zal er enige activiteit van de hulpverleners zichtbaar kunnen zijn.

De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er in de gemeente Echt-Susteren of ergens anders in de Veiligheidsregio Noord- en Midden Limburg een echte ramp of groot ongeval voordoet, kan de oefening geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.

De oefening is een verrassing voor de hulpverleners en hun bestuurders; de exacte datum is tot het laatste moment geheim gehouden. Zij weten alleen dat er ergens in 13 juni t/m 13 juli 2008 geoefend wordt. Over de plaats van de nagespeelde ramp was van tevoren alleen bekend dat de oefening in Venlo, Bergen, Echt-Susteren of Weert zou plaatsvinden. In het echt weten de hulpverleningsdiensten natuurlijk ook niet van tevoren wanneer en waar zich een ramp voordoet.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, organiseert de oefening. Het is belangrijk dat de hulpverleningsdiensten goed zijn voorbereid op eventuele rampen. Daarom bekijkt de Inspectie OOV of de hulpverleningsdiensten van alle Veiligheidsregio’s in Nederland een ramp het hoofd kunnen bieden.

In de Veiligheidsregio Noord- en Midden Limburg heeft de Inspectie OOV al in 2006 gekeken hoe het met de plannen van de regio staat. Op basis van de uitkomsten heeft de regio waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Het naspelen van een echte ramp is bedoeld om te kijken of deze plannen in de praktijk ook echt werken.