Nieuwe commandant Duits-Nederlandse Legerkorps

Luitenant-generaal Tony van Diepenbrugge heeft vanavond in Nordkirchen het commando over het Duits-Nederlandse Legerkorps overgedragen aan de Duitse luitenant-generaal Volker Wieker. Minister Eimert van Middelkoop en zijn ambtgenoot uit de Bondsrepubliek dr. Franz Josef Jung waren bij de plechtigheid aanwezig.

Het legerkorps is één van de snel inzetbare hoofdkwartieren van de NAVO. In 2003 werd het voor het eerst als zodanig voor de International Security Assistance Force (ISAF) uitgezonden naar Kaboel. Het afgelopen half jaar was het korps beschikbaar voor de NATO Response Force (NRF), een snel en wereldwijd inzetbaar onderdeel.

Het hoofdkwartier van 1GE/NL Corps zetelt in Münster. De eenheden bestaan uit militairen uit Nederland, Duitsland en andere NAVO-partners. De leiding berust afwisselend bij ons land en Duitsland.

Minister Van Middelkoop noemde het Duits-Nederlandse Legerkorps een voorbeeld van een succesvolle binationale en multinationale samenwerking. Dat blijkt vooral tijdens gezamenlijke missies, zoals destijds in Afghanistan, aldus de bewindsman.

Vanaf augustus 2009 zal het Legerkorps wederom worden ingezet in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het levert dan de kern van het ISAF-hoofdkwartier. Van Middelkoop en Jung maakten dat vandaag bekend.

Een grote taptoe ter ere van de vertrekkende commandant vormde het sluitstuk van de bevelswisseling.