Industriesector ondertekent akkoord doelmatiger energieverbruik

De industriesector heeft lange-termijn afspraken gemaakt over doelmatiger energieverbruik met de bewindslieden van de ministeries VROM, EZ en LNV. Alle aanwezige vertegenwoordigers ondertekenden dinsdag 1 juli het akkoord in het gebouw van VNO-NCW.

Ministers Cramer (VROM), Van der Hoeven (EZ), Verburg (LNV), staatssecretaris De Jager (Financiën), gedeputeerde Bliek-de Jong namens het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO) en vertegenwoordigers van 21 branche-organisaties ondertekenden de meerjaren-afspraken over doelmatiger energieverbruik (MJA3).

De afspraken over energie-efficiëntie zijn vrijwillige maar niet vrijblijvende afspraken tussen overheid, bedrijfsleven en instellingen. De afspraken vormen in feite het sectorakkoord met de industrie dat was aangekondigd in het werkprogramma Schoon en Zuinig, het uitgangspunt voor het klimaatbeleid in deze kabinetsperiode.

De belangrijkste afspraken luiden:

  • bedrijven spannen zich in gezamenlijke 30 procent energie-efficiëntieverbetering te bereiken tussen 2005 en 2020;
  • branche-organisaties stellen een zogeheten routekaart voor de sector op die inzicht biedt in kansen voor de lange termijn en is gericht op innovatieve trajecten voor doelmatiger energieverbruik;
  • de rijksoverheid faciliteert via uitvoeringsorganisatie SenterNovem bedrijven en branche-organisaties hierin. Het gaat dan bij voorbeeld om het helpen opstellen van energie-efficiëntieplannen, het ondersteunen van de invoering van energiezorg, de jaarlijkse monitoring van de MJA's en het organiseren van bedrijvendagen;
  • de provincies en gemeenten zullen als bevoegd gezag bij handhavend optreden op basis van de Wet Milieubeheer deelname aan MJA laten meewegen. Provincies en gemeenten stellen de energie-efficiëntieplannen vast.

De reden om te kiezen voor het instrument van meerjaren-afspraken is dat de afgelopen 15 jaar hier veel succes mee is geboekt. In de aangesloten branches is een gemiddelde energiebesparing van 2 procent per jaar gerealiseerd. De meerjaren-afspraken worden in MJA3 verlengd, geïntensiveerd en verbreed.