Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over bezuinigingen van euro 800 miljoen op de AWBZ

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2857938

2 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over bezuinigingen van euro 800 miljoen op de AWBZ (2070822780).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

1 Kent u het item van Lotte Ragut in het RTL-nieuws over aan te kondigen bezuinigingen op de AWBZ van euro 800 miljoen?

Ja.

2 Is de regering van plan euro 800 miljoen te bezuinigen op ondermeer het beperken van de aanspraak op Ondersteunende begeleiding?

Ja, het beperken van ondersteunende begeleiding maakt deel uit van de maatregelen die tot doel hebben de groei in de uitgaven te dempen met euro 55 miljoen in 2009 oplopend tot euro 800 miljoen in 2010.

3 Gaat u daarnaast een eigen bijdrage vragen voor alle functies in de AWBZ, ook daar waar dit nu niet het geval is?

Ja, er zal ook een eigen bijdrage worden ingevoerd voor de de nieuwe functie begeleiding. Ik vind het belangrijk dat mensen die van de functie begeleiding gebruik maken, daarvoor, net als bij de andere extramurale functies, een eigen bijdrage betalen. De invoering van de eigen bijdrage voor de functie begeleiding voorzie ik per 1 januari 2010.

4 Betekent dit dat u voorstelt dat ook kinderen onder de 18 jaar, die gebruik maken van AWBZ-zorg, voortaan een eigen bijdrage moeten gaan betalen? Zo ja, kan dan worden aangegeven wat dit voor inkomenseffecten zal hebben voor gezinnen waar deze kinderen deel van uit maken?

Op dit moment wordt bekeken hoe de exacte invulling van de eigen bijdrage met ingang van 1 januari 2010 zal worden vormgegeven. Zoals ik de brief ‘Zeker van zorg, nu en straks’ d.d. 13 juni al heb aangegeven zal ik de komende periode benutten om in kaart te brengen wat dit betekent voor de inkomensconsequenties voor de cliënten, daarbij rekening houdend met de geregelde anticumulatiebepalingen op grond van de AWBZ en de Wmo, wat de opbrengsten zijn en welke (uitvoerings)kosten hiermee gepaard gaan. Daarbij zal ik vanzelfsprekend de Tegemoetkomingsregeling chronisch zieken en gehandicapten (buitengewone uitgaven) betrekken.

5 Hoeveel gezinnen worden door deze maatregel getroffen?

Omdat het nu nog onbekend is hoe de maatregel exact wordt vormgegeven valt hierover op dit moment nog niks te zeggen. Bij de exacte invullen van de maatregelen en het in kaart brengen van de inkomensconsequenties zal ik dit punt meenemen.

6 Hoe kan het dat voor de tweede keer deze week een belangrijk stuk van uw ministerie uitlekt vóórdat het in de ministerraad is besproken?

De stukken zijn uitgelekt nadat de stukken zijn behandeld in de onderraad, voorafgaand aan de ministerraadbehandeling. Dit is buiten mijn verantwoordelijkheid om gebeurd.

7 Wat gaat u doen om dit enorme lek op uw ministerie te dichten?

Zie antwoord op vraag 6.