Antwoorden op kamervragen over het door krakers leksteken van alle banden van zes politieauto’s in Nijmegen

Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over het door krakers leksteken van alle banden van zes politieauto’s in Nijmegen. (Ingezonden 2 juni 2008)

1. Vraag
Bent u bekend met het bericht dat werkloos krakerstuig, handelend onder de naam van ‘Autonome Lastposten’, in de nacht van 26 op 27 mei alle banden van zes politieauto’s in Nijmegen lek heeft gestoken? 1)

1. Antwoord
Ja, ik ken dat bericht. Overigens wil ik de gebruikte kwalificatie voor rekening van de vragensteller laten.

2. Vraag
Bent u bekend met het bericht dat datzelfde werkloos krakerstuig, dit keer opererend onder de naam ‘Terror Post Guerilla’s’, in de nacht van 27 op 28 mei de ruiten van het gemeentehuis van Nijmegen hebben ingegooid en dat gemeentehuis met roze verfbommen hebben geterroriseerd? 2)

2. Antwoord
Ja, ik ken dat bericht. Overigens wil ik de gebruikte kwalificatie voor rekening van de
vragensteller laten.

3. Vraag
Deelt u de mening dat het volkomen onacceptabel is dat deze groep misdaden pleegt en een ongekend disrespect voor de letter van de wet heeft? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord
Ja.

4. Vraag
Bent u bereid om de bestuurders van de gemeente Nijmegen, ook wel ‘Havana aan de Waal’ genoemd, aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om de daders van deze terroristische activiteiten op te pakken en zo snel mogelijk voor de rechter te brengen? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Nee, de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde is opgedragen aan de politie onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. Naar aanleiding van de in vraag 1 en 2 genoemde incidenten is door de politie een opsporingsonderzoek ingesteld. Over het verloop daarvan kan ik u in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen.

5. Vraag
Bent u bereid om binnen een maand alle kraakpanden in Nijmegen en omgeving te ontruimen en de schade, die het werkloos krakerstuig aan deze panden heeft veroorzaakt, op hun te verhalen? Zo neen, waarom niet?

5. Antwoord
Nee. Ontruiming van kraakpanden kan plaatsvinden via een civielrechtelijke dan wel een strafrechtelijke procedure. De civiele rechter kan besluiten dat een kraakpand dient te worden ontruimd, indien de eigenaar daartoe een vordering instelt. Indien naar aanleiding van een aangifte de verdenking ontstaat van overtreding van artikel 138 of 429sexies van het Wetboek van Strafrecht, zal het Openbaar Ministerie beoordelen of er aanleiding is om tot strafrechtelijke ontruiming over te gaan. De eigenaar van de panden kan zonodig bij de civiele rechter een vordering indienen om de veroorzaakte schade te verhalen op de krakers.

6. Vraag
Deelt u de mening dat de groepen ‘Terror Post Guerilla’s’ en ‘Autonome Lastposten’ als terroristische organisaties moeten worden aangemerkt en dat de leden van deze groepen moeten worden opgepakt en vervolgd voor deelneming aan een terroristische organisatie? Zo neen, waarom niet?
Er bestaat thans geen aanleiding om de betreffende groepen personen aan te merken als verdachten van terroristische misdrijven. Daartoe ontbreekt het bestaan van een ‘terroristisch oogmerk’ als bedoeld in artikel 83a van het Wetboek van Strafrecht. Evenmin is tot op heden sprake van één van de terroristische misdrijven die door de wetgever limitatief in artikel 83 van het Wetboek van Strafrecht worden genoemd.

6. Antwoord
Voor het deelnemen aan een criminele dan wel terroristische organisatie als bedoeld in de artikelen 140 en 140a van het Wetboek van Strafrecht, is vereist dat er sprake is van een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband, waarbinnen gemeenschappelijke regels gelden en een gemeenschappelijke doelstelling bestaat en waarin de leden ter verwezenlijking van die doelstelling samenwerken (zie de uitspraak van het gerechtshof te ’s-Gravenhage van 23 januari 2008 (www.rechtspraak.nl, LJN: BC2576) Daarvan is naar mijn mening geen sprake bij de genoemde groepen.

7. Vraag
Deelt u de mening dat de websites Indymedia.nl en Ravagedigitaal.org, die als een klankbord dienen voor deze terroristische organisaties, per direct als terroristische websites dienen te worden aangemerkt, verboden moeten worden en van het internet moeten worden gehaald? Zo neen, waarom niet?

7. Antwoord
Zoals ik heb aangegeven in het antwoord op vraag 6 zijn de genoemde groepen naar mijn mening niet aan te merken als terroristische organisaties. Om die reden reeds is er geen aanleiding om de genoemde websites, waarvan deze groepen kennelijk gebruik maken, als terroristische websites aan te merken, te verbieden en van het internet te (laten) verwijderen.

1) http://www.indymedia.nl/nl/2008/05/52580.shtml
2) http://www.ravagedigitaal.org/index.htm?2008nieuws/mei/30/nws.php~mainFrame