Aantal leerlingen op speciale scholen bijna verdubbeld

In het schooljaar 2007-2008 zaten 65.000 leerlingen op speciale scholen voor kinderen met handicaps of stoornissen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1995-1996. Op de speciale scholen zijn jongens veruit in de meerderheid.

In 2007-2008 gingen bijna 28.000 kinderen naar een school voor leerlingen met een ernstige ontwikkelingsstoornis. Ruim 50% van hen zijn de zeer moeilijk opvoedbare jongens. Ook op de scholen voor leerlingen met hoor- of spraakproblemen zijn de jongens duidelijk in de meerderheid. Ruim 60% van de leerlingen op deze scholen heeft ernstige spraakmoeilijkheden. De overige zijn doof of slechthorend. 7 van de 10 kinderen op de scholen in deze groep zijn jonger dan twaalf jaar.

Dit blijkt uit de nieuwste kwartaalrapportage van de landelijke Jeugdmonitor. De Jeugdmonitor is een bundeling van informatie, op papier en op internet, over de situatie van de jeugd in Nederland. Het doel is om beleidsmakers van het Rijk, gemeenten en provincies te informeren over de situatie van de jeugd.