125-jarig jubileumfeest ANWB

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Majesteit, Professor van Vollenhoven, beste mensen,

De eerste twee - ja twéé - auto’s in Nederland reden pas in 1896 rond. Dertien jaar na de oprichting van de ANWB. Het bewijs dat mobiliteit tegenwoordig niet te vergelijken is met de mobiliteit van 1883. Maar doorgegroeid vanuit een club van fietsers, de ANWB heeft de afgelopen 125 jaar een toonaangevende rol gespeeld bij de bevordering van álle vormen van mobiliteit over de weg in Nederland en daarbuiten. Wie heeft geen gebruik gemaakt van de wegenwacht, de fiets- en wandelroutes, en de bekende paddenstoelen?

Uw ontstaansgeschiedenis laat zien dat de omgeving van de ANWB niet statisch is geweest. Vragen rondom veiligheid, milieu en bereikbaarheid? Destijds speelden ze niet, of op een andere schaal. Het siert de ANWB dat jullie als organisatie voortdurend in beweging zijn om te reageren op de maatschappelijke ontwikkelingen. Jullie gaan echt met de tijd mee, mét behoud van het historische besef.

Voor Verkeer en Waterstaat is de ANWB een trouwe partner, die met Guido aan het roer vaak schouder aan schouder naast me staat. Verkeersveiligheid, duurzaamheid, milieu, ik kom je overal tegen. De ANWB is voor mij ook een onmisbare gesprekspartner bij grote, ingewikkelde projecten als Anders betalen voor Mobiliteit. Kritisch maar altijd constructief, en dat is zo positief aan deze club.

De rol van de ANWB is door de jaren heen sterk veranderd, dat klopt. Maar er is één belangrijke constante: jullie komen altijd sterk uit de hoek. Jullie blijven de mensen helpen, en leveren daarmee een continue bijdrage aan een beter, prettiger Nederland, en daar neem ik graag mijn pet voor af.

ANWB, blijf traditie met vernieuwingszin verbinden, dan zijn jullie over honderd jaar nog steeds die springlevende pionier! Van harte!