Wisseling van de wacht bij Rijksbouwmeester

Ministers Cramer (Ruimte en Milieu) en Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) hebben dinsdag 1 juli afscheid genomen van Rijksbouwmeester Mels Crouwel en zijn College van Rijksadviseurs. De nieuwe Rijksbouwmeester begint half augustus.

Het vertrekkende college bestaat uit Mels Crouwel, Fons Asselbergs, Jan Brouwer en Dirk Sijmons. Vanaf 15 augustus beginnen de nieuwe Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (gezamenlijk het College van Rijksadviseurs): Liesbeth van der Pol (Rijksbouwmeester) met Wim Eggenkamp (Rijksadviseur voor het cultureel erfgoed), Yttje Feddes (Rijksadviseur voor het landschap) en Ton Venhoeven (Rijksadviseur voor de infrastructuur)

Focus
De Rijksbouwmeester coördineert de voorbereiding en uitvoering van het architectuurbeleid van het Rijk. Verder is de Rijksbouwmeester binnen de Rijksgebouwendienst de eerste adviseur van de directeur-generaal om de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige inpassing te bevorderen en te bewaken.
Begin 2005 is het instituut Rijksbouwmeester uitgebreid met drie Rijksadviseurs voor landschap, cultureel erfgoed en infrastructuur. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de departementen van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Verkeer en Waterstaat (V&W). De focus van het college ligt op het aansturen en stimuleren van ontwerpend onderzoek en ontwerp, op het verbeteren van het opdrachtgeverschap van met name de overheid en op de borging van kwaliteit.