Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt onderwijsverbeteringen

Een betere onderbouwing van onderwijsverbeteringen op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dat is een belangrijk doel van het programma Onderwijs Bewijs. Minister Plasterk gaf dinsdag 1 juli de aftrap voor het project door een deskundige jury onder leiding van fysicus en KNAW-president Robbert Dijkgraaf te installeren.

Het actieprogramma Onderwijs Bewijs is opgezet om meer evidence-based kennis (wat werkt wel, wat werkt niet) te verwerven over onderwijs en meer verbindingen te leggen tussen het onderwijsveld en wetenschappelijk onderzoek.
Onderwijs en wetenschap kunnen gezamenlijk voorstellen indienen voor aantoonbare verbeteringen in het onderwijs die zullen worden getoetst op hun effectiviteit. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om signalering en/of begeleiding van hoogbegaafde leerlingen, een vermindering van het lerarentekort, een verbetering van het taal- en rekenonderwijs en een versterking van de relatie tussen onderwijs en jeugdzorg.

Op 8 september wordt in de Jaarbeurs in Utrecht een Open Huis georganiseerd om onderzoekers en onderwijsprofessionals met elkaar in contact te brengen en hen te informeren over het actieprogramma. Aanmelden hiervoor kan via de website www.onderwijsbewijs.nl . Ook is er meer informatie over het programma te vinden.