Uitwisseling DNA-gegevens met Duitsland succesvol

Minister Hirsch Ballin en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Schäuble maakten in Berlijn bekend dat een eerste gezamenlijke vergelijking van DNA-profielen bijna 600 hits heeft opgeleverd in Duitsland, en aan Nederlandse kant ruim 1000.

Met profielvergelijking kunnen justitie en politie te weten komen of een onbekend spoor, dat bijvoorbeeld in Duitsland is aangetroffen, een link heeft met een onderzoek in Nederland. Deze gegevensuitwisseling is een belangrijke stap in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.

De geautomatiseerde vergelijking van DNA-gegevens was mogelijk omdat onlangs in Nederland het zogeheten Verdrag van Prüm in werking trad. Daarin zijn afspraken vastgelegd over Europese samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, openbare orde en binnenlandse veiligheid.

Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelde (samen met Duitsland en Oostenrijk) de software die de uitwisseling van gegevens mogelijk maakt tussen de verschillende landen. Nederland treft nu voorbereidingen voor uitwisseling van DNA-gegevens met Oostenrijk.