Uitbetaling zorgtoeslag wordt niet stopgezet

De uitbetaling van de zorgtoeslag wordt niet stopgezet zoals vorige week door de Belastingdienst in een brief aan 40.000 huishoudens is aangekondigd. De Belastingdienst heeft de ontvangers van de zorgtoeslag een brief gestuurd waarin werd aangegeven dat de uitbetaling van de zorgtoeslag met onmiddellijke ingang stopgezet zou worden.

Reden hiervoor is dat men een (Nederlandse) zorgverzekering moet hebben afgesloten en dat uit de informatie die de Belastingdienst heeft ontvangen van het College van Zorgverzekeraars dit niet blijkt. Vandaag wees echter een eerste steekproef uit dat door een verwerkingsfout van de Belastingdienst ongeveer een kwart van de brieven onterecht is verstuurd. De Belastingdienst zal de fouten herstellen en de betreffende mensen een excuusbrief sturen.

Om zorgtoeslag te ontvangen moet de aanvrager een (Nederlandse) zorgverzekering hebben afgesloten. De Belastingdienst ontvangt informatie over wie zich verzekerd heeft en wie niet. Op basis van die informatie heeft de Belastingdienst in september de mensen aangeschreven om alsnog een kopie van de polis op te sturen. Als dit niet gebeurt en de verzekering niet is afgesloten zal de reeds ontvangen zorgtoeslag terugbetaald moeten worden.