Nieuwe Wet ruimtelijke ordening van kracht

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (nWro) in werking getreden. Minister Cramer (Ruimte en Milieu) noemt dit een belangrijke mijlpaal. De nieuwe wet zorgt voor eenvoudiger regels en snellere procedures.

Hierdoor vermindert de papieren rompslomp. Tegelijk ontstaan er meer mogelijkheden om werken, wonen, recreatie en milieu op elkaar af te stemmen. En het verduidelijkt welke overheid, Rijk, provincie of gemeente, wanneer over de ruimtelijke omgeving gaat.

Hoog tijd
De nieuwe Wro maakt een einde van een stelsel van de ruimtelijke ordening dat 40 jaar heeft gefunctioneerd. 'Ik ben trots op de nieuwe wet en blij dat we er nu mee aan de slag kunnen. Het werd hoog tijd', aldus minister Cramer. 'De oude WRO voldeed al zeker tien jaar niet meer. Het was een lappendeken, onoverzichtelijk en traag door het vele verstelwerk. Dat leidde tot stagnatie en tot een enorme wildgroei aan slecht ingepaste woonwijken, bedrijventerreinen, wegen, kabels en masten.'

Belangen vastleggen
De minister legt zogenoemde 'nationale ruimtelijke belangen' vast in regelgeving op grond van de nieuwe Wro. Provincies en gemeenten moeten voortaan in hun plannen rekening houden met deze belangen.