Handreiking integratieagenda voor gemeenten

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie faciliteert gemeenten bij het opstellen van een lokale integratieagenda. Samen met 10 gemeenten, Forum en VNG is er een handreiking opgesteld. Deze zoomt in op acht terreinen van integratie: inburgering, onderwijs, werk, wonen, sociale integratie, actief burgerschap, emancipatie/participatie van allochtone vrouwen en veiligheid. Vogelaar heeft vandaag de publicatie Datgene wat ons bindt; gemeenschappelijke integratieagenda naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het doel van de handreiking is te stimuleren dat gemeenten concrete activiteiten uitvoeren om de integratie van mensen te bevorderen. Het Rijk schept de randvoorwaarden maar de feitelijke integratie vindt op lokaal niveau plaats; in de buurt, op school, op het werk enzovoorts.

Om de gemeenschappelijke integratieagenda te laten leven bij Rijk en gemeenten en te toetsen aan praktijkinzichten, worden er de komende jaren regionale bijeenkomsten gehouden op de verschillende themas. Minister Vogelaar wil dat in 2008 10% van de gemeenten zich verbinden aan de gemeenschappelijke integratieagenda en in 2012 40%.

Download