Combinatie werk en privéleven van moeizaam naar vanzelfsprekend

Taskforce DeeltijdPlus presenteert werkplan

”Combinatie werk en privéleven van moeizaam naar vanzelfsprekend”


De combinatie arbeid en zorg moet vanzelfsprekend worden, want werk en privéleven versterken elkaar. Het is belangrijk dat vrouwen zich bij hun keuze voor het aantal uren dat ze werken goed bewust zijn van de gevolgen van deze keuze, ook op lange termijn. Het gaat er niet om dat alle Nederlandse vrouwen persé in grote deeltijd- of voltijdbanen moeten werken. Maar als vrouwen er bewust voor kiezen in grotere deeltijdbanen te gaan werken, is een cultuuromslag nodig. Die omslag is nodig om de combinatie van werk en privéleven van een moeizame verworvenheid tot een vanzelfsprekend beeld in onze samenleving te maken. Vrouwen moeten ruim baan krijgen om meer te gaan werken. Dat is de kern van het werkplan van de Taskforce DeeltijdPlus, dat voorzitter Pia Dijkstra op 1 juli 2008 presenteerde. De Taskforce neemt de komende tijd diverse initiatieven, onder meer via onderzoek en proefprojecten bij bedrijven.


Financiële overwegingen en de aanwezigheid van voorzieningen spelen een rol bij de keuze voor het aantal uren vrouwen werken. Maar ook culturele opvattingen bepalen het aantal uren dat vrouwen willen werken. De cultuur op de werkvloer, betrokkenheid van de partner thuis, meningen van familie of vrienden, aanspraken door de school, beelden van ‘goede moeders’ in de media – dit alles heeft invloed. In vergelijking met het buitenland werken er veel Nederlandse vrouwen, maar ze werken relatief weinig uren: gemiddeld 20 uur in de week. Uit onderzoek van het CPB blijkt dat vrouwen graag iets meer uren willen werken dan ze nu doen. “Vrouwen willen dus wel meer werken, maar doen het vaak niet”, aldus Pia Dijkstra bij de presentatie van het werkplan in Den Haag.


Activiteiten

De Taskforce zal het debat rond thema’s verbonden aan vrouwen in grotere deeltijdbanen initiëren en aanjagen. Diverse bedrijven, van verschillende grootte en uit verschillende branches, worden bovendien uitgenodigd mee te doen aan proefprojecten. Om in kaart te brengen wat er leeft bij vrouwen en hun omgeving over werk, is onderzoek nodig. De Taskforce gaat onder meer onderzoeken welke argumenten er gebruikt worden voor en tegen bepaalde ontwikkelingen. Met behulp van de ervaringen in de proefprojecten wil de Taskforce DeeltijdPlus inspirerende en herkenbare voorbeelden geven van manieren om deeltijdbanen te vergroten. Om vrouwen te laten weten waar ze financieel aan toe zijn als ze meer of minder gaat werken, ontwikkelt de Taskforce bovendien samen met het Nibud de Webwijzer vrouw en werk. Aan de hand van het invoeren van simpele gegevens kan via internet bekeken worden wat de financiële gevolgen van bepaalde keuzes zijn op het huishoudinkomen.


Tijdens de Participatietop van 27 juni 2007 hebben het kabinet, werkgevers- en werknemers­organisaties het initiatief genomen om een Taskforce DeeltijdPlus op te richten. Doel van deze Taskforce, die op 1 april 2008 voor twee jaar is geïnstalleerd, is het vergroten van de arbeidsdeelname in uren van vrouwen. Het werkplan is digitaal beschikbaar op www.taskforce-deeltijdplus.nl.