Antwoorden op kamervragen van Van der Veen over het tekort bij ziekenhuizen in Zeeland

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2856789

1 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van der Veen (PvdA) over het tekort bij ziekenhuizen in Zeeland (2070822020).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen vanhet Kamerlid Van der Veen over het tekort bij ziekenhuizen in Zeeland (2070822020).

1
Hebt u kennisgenomen van het persbericht van de Stichting Oosterschelde ziekenhuizen d.d. 29 mei 2008 waarin wordt aangegeven dat dit jaar een tekort wordt verwacht van 5 miljoen euro?

1
Ja.


2
Wat vindt u van dit verwachte tekort en het tekort van 7 miljoen euro over 2007?

2
Ik vind het bericht hierover zeer verontrustend. Het gaat hier om grote bedragen waarvan de maatregelen om het tekort op te vangen, niet zonder gevolgen zullen blijven. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft een belangrijke taak om te bewaken dat de bezuinigingsmaatregelen geen ongewenste gevolgen zullen hebben voor de patiënt en de kwaliteit van zorg in de regio. De IGZ zal hier in de komende maanden extra aandacht voor hebben.


3
Kunt u aangeven wat de oorzaken zijn van dit tekort?

3
De exploitatietekorten over 2007 van Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen bedragen tezamen euro 7 miljoen. Dit bedrag bestaat uit euro 2 miljoen extra tegenvallers over de jaren 2006 en eerder. Het overige tekort van euro 5 miljoen is ontstaan als gevolg van tegenvallende inkomsten en hogere uitgaven.


4
Hoe beoordeelt u dit bericht in het licht van de voortgang van en het draagvlak voor de voorgenomen fusie tussen de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen?

4
Ik kan op dit moment de gevolgen van het financiële tekort op de voorgenomen fusie niet overzien.


5
Hoe beoordeelt u de opmerking van de heer D.H. van de medische staf, die gezegd zou hebben 1) dat de medische specialisten zich “hard” verzetten wanneer als gevolg van de financiële problemen afdelingen worden samengevoegd als deze zomer een personeelstekort dreigt? Hoe beoordeelt u deze opmerking in het licht van de voorgenomen fusie? 5
Zoals aangegeven in mijn antwoord op vraag 4, kan ik de gevolgen van deze opmerking evenmin overzien.
6
Kunt u aangeven of de tekorten van invloed zijn op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaaheid van de gezondheidszorg in Zeeland?

6
De Raad van Bestuur van het ziekenhuis heeft mij verzekerd dat alleen bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd die het belang van de patiënt niet schaden en waarbij de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal hier op toezien.


7
Hoe beoordeelt u de invloed van de tekorten op het bestuurlijke draagvlak van de bestuurders van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen?

7
De invloed van de tekorten op het bestuurlijke draagvlak van de bestuurders van de ziekenhuizen is niet aan mij ter beoordeling. De Raden van Toezicht van de ziekenhuizen zullen zich over deze vraag moeten buigen.