Antwoorden op Kamervragen over mogelijke visumrestricties voor HIV/AIDS-patiënten tot Aruba

Antwoorden op Kamervragen van de leden Pechtold en Koşer Kaya (beiden D66) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Buitenlandse Zaken over mogelijke visumrestricties voor HIV/AIDS-patiënten tot Aruba. (Ingezonden 14 mei 2008)

1. Vraag
Hoe luiden de voorwaarden voor mensen die in aanmerking willen komen voor een vergunning tot tijdelijk verblijf in Aruba? 1) Welke criteria gelden er ten aanzien van toelating aan de hand van de uitkomsten van medisch onderzoek wat plaatsvindt op Aruba na binnenkomst? Is het voor HIV/AIDS-patiënten mogelijk om vergunning tot tijdelijk verblijf te krijgen?

1. Antwoord
De categorie toeristen die al dan niet op basis van een visum kort verblijf (dit is een visum korter dan 30 dagen) Aruba bezoeken, zijn niet onderworpen aan voorwaarden die betrekking hebben op de gezondheidstoestand van de toerist.
Voor de voorwaarden voor toelating en toegang verwijs ik u naar de Landsverordening Toelating en Uitzetting, de daarbij behorende uitvoerende regelgeving en het Toelatingsbeleid Vreemdelingen (d.d. 1 november 2007), die u op de website van de Arubaanse toelatingsorganisatie DIMAS kunt vinden (www.dimasaruba.com).

2. Vraag
Deelt u de mening dat het niet zo mag zijn dat HIV/AIDS patiënten worden uitgesloten van (tijdelijk) verblijf op Aruba? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke stappen richting Aruba zult u gaan nemen?

2. Antwoord
De toelating van vreemdelingen tot Aruba is een autonome landsaangelegenheid en is op landsniveau geregeld. De verantwoordelijkheid berust bij de Arubaanse minister van Volksgezondheid, Milieu, Administratieve- en Vreemdelingenzaken.

1) Kamerstuk 31 263 nr. 10