Afdrachtpercentage voor MFO-partijen bekend

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft mede namens de minister van Financiën en de Staatssecretaris van Defensie de ondertekenaars van de Medefinancieringsovereenkomst JSF (MFO) vandaag laten weten dat het afdrachtpercentage is berekend op 10,3%.

Zoals in 2002 bij de totstandkoming van de MFO is overeengekomen diende het verschil in kosten tussen deelname aan de ontwikkelingsfase van de JSF en het kopen van de plank van dit toestel op 1 juli 2008 opnieuw te worden berekend. Dit met als doel vast te kunnen stellen wat de Nederlandse Luchtvaartindustrie aan de Staat dient af te dragen, om het verschil te compenseren. Dit opdat de belastingbetaler geen nadeel zou ondervinden van eventuele deelname aan de ontwikkelingsfase.

In de MFO hebben de partijen vastgelegd hoe dit verschil berekend wordt. Alle gegevens waarop de berekening is gebaseerd, zijn de afgelopen tijd door de Staat geactualiseerd. Het verschil tussen deelname aan de ontwikkeling en het kopen van de plank is vervolgens berekend op euro308 miljoen (Prijspeil 2001, netto contante waarde).

Om de partijen in de gelegenheid te stellen op de berekening te reageren, is deze vergezeld van een toelichting aan alle partijen verzonden. De Luchtvaartindustrie heeft tot 1 augustus de gelegenheid haar zienswijze op de gemaakte berekening te geven. Tenslotte biedt de MFO partijen nog een maand de tijd om tot nadere overeenstemming te komen over de hoogte van het definitieve afdrachtpercentage.

Voor meer informatie, woordvoering ministerie EZ, Hans van der Vlies, tel: 06-5209 8696