Kleine schulden in Europa makkelijker te innen

Een nieuwe Europese verordening maakt het mogelijk dat consumenten en bedrijven met behulp van een snelle en eenvoudige procedure schulden tot 2000 euro kunnen innen. Daardoor hoeven schuldeisers minder kosten te maken en is er minder rompslomp.

Procederen in het buitenland is nu nog vaak gecompliceerd, kostbaar en tijdrovend, zeker als het gaat om relatief geringe vorderingen. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie dat deze verordening opneemt in Nederlandse wetgeving.

Een Nederlander die een schuld in een andere lidstaat van de Europese Unie wil innen, kan voortaan met een zogeheten vorderingsformulier naar de bevoegde rechter. Dit is een van de standaardformulieren waarvan gebruik wordt gemaakt om de procedure zo eenvoudig mogelijk te houden. Ook hoeft de schuldeiser geen uitgebreide juridische onderbouwing van zijn vordering te geven. Er geldt geen verplichte procesvertegenwoordiging.

De rechter beslist na ontvangst van het antwoord van de verweerder. Alleen als aanvullende informatie nodig is, vraagt de rechter extra bewijsstukken of wordt een zitting gehouden. Er gelden korte termijnen van dertig dagen voor eiser, verweerder en het gerecht. De verweerder kan een tegenvordering indienen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.