Nieuwe koers voor Domeinen OZ

Domeinen Onroerende Zaken koos in 2007 voor een koers als ondernemende organisatie. Zo is Domeinen een baten-lastendienst geworden. Ook speelt Domeinen meer en beter in op de wensen van de markt door de ontwikkelingsmogelijkheden van objecten vooraf te onderzoeken. Dit blijkt uit het jaarverslag 2007.

In 2007 koos Domeinen Onroerende Zaken definitief voor een koers als ondernemende organisatie. Dit komt vooral tot uiting in het feit dat Domeinen een baten-lastendienst is geworden. Bedrijfsmatig, slimmer en goedkoper zijn hierbij de kernbegrippen. Daarnaast speelt Domeinen steeds meer en beter in op de wensen van de markt door de ontwikkelingsmogelijkheden van objecten vooraf te onderzoeken.

De onderwerpen die in het jaarverslag 2007 de revue passeren, onderstrepen de nieuwe koers van Domeinen Onroerende Zaken.

De cijfers

Bezittingen en beheer

Het beheersareaal van Domeinen Onroerende Zaken bedroeg op 31 december 2007 1.592.000 ha (een afname van 8.000 ha ten opzichte van de stand op 31 december 2006). Ruim 90% hiervan bestaat uit water.

Financiële resultaten

De ontvangsten in 2007 bedroegen ruim 307 miljoen euro, tegen bijna 101 miljoen aan uitgaven.

De organisatie

Domeinen vertegenwoordigt de Staat als eigenaar van onroerende zaken (zoals gebouwen, gronden en objecten). De dienst opereert op het snijvlak van overheid en markt. Domeinen bestaat uit een centrale beleidsdirectie in Den Haag en vier regionale directies in Breda, Leiden, Lelystad en Zwolle.

Een papieren versie van het jaarverslag is verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Financiën, telefoon: (070) 342 75 40.