‘Modern migratiebeleid’: nieuw toelatingsbeleid voor Nederland

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak ingestemd met een ingrijpende modernisering van het reguliere toelatingsbeleid. Deze herijking wordt het ‘modern migratiebeleid’ genoemd.

Het uitgangspunt van het modern migratiebeleid is selectief. Dit houdt in dat het beleid uitnodigend is voor migranten die hard nodig zijn om de economie, cultuur en de wetenschap te versterken en restrictief voor anderen.

Dit betekent dat het niet gemakkelijker wordt om tot Nederland te worden toegelaten, behalve voor groepen migranten waarvoor het kabinet dat wenselijk vindt. Nederland wordt hierdoor aantrekkelijker als vestigingsplaats voor internationale bedrijven en kennismigranten.

Vooruitlopend op het modern migratiebeleid komt er uiterlijk de eerste helft van 2009 een talentenregeling voor naar verwachting 500 afgestudeerden en gepromoveerden aan Nederlandse en buitenlandse topuniversiteiten. Zij krijgen de mogelijkheid om gedurende één zoekjaar in Nederland een baan als kennismigrant te vinden.