Minister ontvangt eerste lespakket ambulancezorg

Minister Ter Horst heeft op donderdag 26 juni op de O.G. Heldringschool in Den Haag het eerste lespakket ‘Alles over de ambulance’ in ontvangst genomen. Het lespakket is ontwikkeld om de bekendheid van kinderen in het basisonderwijs met de ambulancezorg en het respect voor de zorgverleners te vergroten.

Minister Ter Horst en dhr. Worm met kinderen uit groep 6 van de O.G. Heldringschool in Den Haag

De aanleiding voor de informatiecampagne Ambulancezorg Nederland, waar het lespakket onderdeel van is, zijn agressievoorvallen tegen onder andere ambulancezorgverleners. Het onderzoek ‘Ongewenst gedrag besproken’ (2007) laat zien dat 89% van de ambulancemensen jaarlijks te maken heeft met ongewenst gedrag. Onduidelijkheid over het werk van de ambulancezorg speelt hierbij een rol. De campagne hoopt mee te werken aan een meer reëel verwachtingspatroon ten aanzien van ambulancezorg.

Het ministerie van BZK werkt met het programma ‘Veilige Publieke Taak’ aan het vergroten van de veiligheid van werknemers die een publieke taak uitoefenen. Vanuit het programma worden initiatieven - zoals het ontwikkelen van het lespakket en de informatiebrochure door de Ambulancezorg Nederland - ondersteund.

Het lespakket is bestemd voor leerlingen van groep 5 en 6 van de basisschool. Het bestaat uit een korte film, een lesboekje, informatie voor de leerkracht en twee enquêtes. Scholen kunnen na 26 juni via www.ambulancezorg.nl de ambulanceorganisatie in hun regio te vinden en daar het lespakket gratis bestellen. Naast het lespakket is een informatiebrochure ontwikkeld. De ambulanceorganisaties delen die in hun eigen regio uit. Voor jongeren is een Boomerang-kaart gemaakt, die in een oplage van 120.000 stuks is verspreid op 130 middelbare scholen en MBO-opleidingen.

De kinderen van groep 6 van de O.G. Heldringschool te Den Haag, waar de minister ooit zelf leerling was, waren nagebleven voor de overhandiging van het eerste lespakket. Voorzitter van Ambulancezorg Nederland, de heer Worm, uitte zijn afkeuring over schelden, slaan en vervelend doen tegen ambulancemensen. "Ze zijn opgeleid om te helpen", aldus de heer Worm, die blij is met de inzet van de minister op dit terrein en de samenwerking in het tegengaan van agressie en geweld.

leerlingen uit groep 6 van de O.G. Heldringschool

Minister Ter Horst vertelde de jongens en meisjes in de klas dat agressie zich niet alleen richt op ambulancemensen. Samen met de leerlingen stelde ze vast dat ook politie- en brandweermensen, medewerkers van gemeenten en mensen die in ziekenhuizen werken te maken krijgen met vervelend gedrag zoals schelden, slaan en schoppen. Het is belangrijk dat werknemers als de ambulancemensen de ruimte krijgen om hun werk te doen.

De minster sloot af met het motto: ‘Handen af van onze helpers’.