Minister Hirsch Ballin naar Duitsland

Minister Hirsch Ballin van Justitie brengt op dinsdag 1 juli een werkbezoek aan Duitsland. In Berlijn heeft de bewindsman een ontmoeting met minister Zypries van Justitie en minister Schäuble en staatssecretaris Altmaier van Binnenlandse Zaken. De gesprekken staan in het teken van criminaliteitsbestrijding, preventie, terrorismebestrijding, Europese samenwerking, E-Justice en het komende Franse EU-voorzitterschap.

Belangrijk onderdeel zal naar verwachting zijn de uitkomst van een eerste uitwisseling van DNA-profielen tussen Nederland en Duitsland die mogelijk is op basis van het Verdrag van Prüm, dat onlangs door Nederland werd geratificeerd. Doel van het Verdrag van Prüm is een geïntensiveerde aanpak van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit.

Nu Nederland ook technisch gereed is voor de uitwisseling, verwacht Minister Hirsch Ballin de eerste resultaten van een vergelijking van de Duitse en Nederlandse DNA-bestanden in Berlijn bekend te kunnen maken. Als op een Nederlands plaats delict een DNA-spoor wordt gevonden dat overeen blijkt te komen met een DNA-profiel in Duitsland, kan dit de opsporing vergemakkelijken, bijvoorbeeld wanneer in Duitsland naam en adresgegevens bekend zijn.

Naast de uitwisseling met Duitsland, kan Nederland in de nabije toekomst ook DNA-profielen uitwisselen met Frankrijk, Luxemburg, België, Spanje en Oostenrijk. Naar verwachting zullen in 2011 DNA-profielen kunnen worden uitgewisseld met alle EU-landen.