Kabinet geeft geen toestemming voor fusie Espria

De voorgenomen fusie tussen woningcorporatie Woonzorg Nederland en de zorgaanbieders Evean Groep en Philadelphia Zorg krijgt geen goedkeuring van het kabinet. Een fusie van een woningcorporatie met één of meerdere organisaties van buiten de volkshuisvesting is strijdig met de huidige regelgeving. De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie besloten om geen toestemming te verlenen voor een bestuurlijke fusie.

Het kabinet ziet geen aanleiding tot aanpassing van de regelgeving en daarom is het verzoek tot statutenwijziging van Woonzorg Nederland zonder meer afgewezen. Dit vanwege de risicos voor de volkshuisvesting.

Minister Vogelaar is er verantwoordelijk voor dat woningcorporaties uitsluitend handelen in het belang van de volkshuisvesting. Zij is positief over de inhoudelijke intenties van Woonzorg Nederland en de twee zorginstellingen om diverse nieuwe projecten te realiseren waarin via zorggebonden woonvormen maatwerk wordt geleverd. Desalniettemin acht zij de bestuurlijke fusie een te vergaande vorm van samenwerking. Het is nadrukkelijk niet toegestaan dat woningcorporaties ook zorgtaken op zich nemen.

De bestuurlijke fusie zou moeten bestaan uit een concern van drie zelfstandige werkmaatschappijen met een overkoepelende organisatie. Het bestuur van de drie werkmaatschappijen zou gevormd worden door de rechtspersoon Espria. De twee zorgaanbieders Evean Groep en Philadelphia Zorg zijn al een bestuurlijke fusie met elkaar aangegaan, waarbij Evean en Philadelphia als werkmaatschappijen blijven bestaan.

Ook voor een experiment leent de fusie tussen de drie partijen zich niet. De Woningwet biedt de mogelijkheid om in het belang van de volkshuisvesting onder voorwaarden experimenten toe te staan. Deze bestuurlijke fusie leent zich daar volgens het kabinet niet voor. De schaal en geografische spreiding zijn dermate groot dat ontvlechting bij tegenvallende resultaten niet reëel is.