Internationale waardering aanpak administratieve lasten

De Nederlandse aanpak van administratieve lasten verdient internationale navolging. De vice-voorzitter van de Europese Commissie Günter Verheugen (ondernemingen en industrie) roemde tijdens het internationale congres ‘Challenges on cutting red tape’ te Rotterdam de Nederlandse inspanningen.

Ook de Wereldbank en de OECD uitten hun waardering voor het 'Nederlandse model' onder de noemer 'world leading'.

De OECD en Wereldbank hebben op verzoek van het vorige kabinet de aanpak van administratieve lasten in Nederland doorgelicht. In haar rapport hierover stelt de Wereldbank dat de aanpak tot dusver goed heeft gewerkt vanwege de aansturing vanuit Financiën en de aansluiting op de begrotingscyclus, de heldere doelstelling van een kwart minder administratieve lasten, een sterke centrale aansturing, het politieke commitment van de verschillende partijen en de aanwezigheid van een onafhankelijke toezichthouder (ACTAL). De Wereldbank adviseerde deze lijn vast te houden en daarnaast te kijken naar verbreding en verdieping van de aanpak van administratieve lasten door nog meer in te zetten op de mogelijkheden die ICT biedt, druk te blijven uitoefenen op lasten die afkomstig zijn van de lokale overheden en Europa en het verminderen van de inhoudelijke kosten die ondernemers maken om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Secretaris-generaal Ronald Gerritse van het Ministerie van Financiën nam het rapport in ontvangst en benadrukte dat het nieuwe kabinet heeft besloten tot nogmaals een reductie van de administratieve lasten met een kwart. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met 'pure' administratieve lasten, maar ook met veel voorkomende administratieve irritaties en onhandige regels. Daarnaast wordt een plan ontwikkeld om lokale overheden te stimuleren om de lokale administratieve lasten verder te verminderen.

De Europese Commissie heeft zelf besloten tot een omvangrijk programma om on n odige regelgeving terug te dringen met 25 % tegen 2012, zonder de kwaliteit van wetgeving aan te tasten, waarover de Europese staats- en regeringsleiders volgende week een besluit moeten nemen. Dit levert een besparing voor ondernemingen van 150 miljard euro op in 2012.