Herrineringsmedaille voor inzet Afghanistan

Honderd militairen hebben vandaag in De Meenthe in Steenwijk de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen. Zij kregen de onderscheiding voor hun inzet in Afghanistan als lid van een Operational Mentor and Liaison Team (OMTL) of het Rotatie Ondersteuningsteam. De commandant van de 43 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Kees van den Heuvel reikte de medailles uit.

De OMLT’s zijn essentieel bij de opbouw van het Afghaanse leger. Zij trainen en begeleiden de Afghaanse militairen, zodat zij op termijn de taken van de Nederlandse Battlegroup volledig kunnen overnemen. Het Rotatie Ondersteuningsteam levert de extra logistieke capaciteit die tijdelijk nodig is bij de aflossing van de Nederlandse eenheden.

Toen kolonel Sondag het bevel over het OMLT een half jaar geleden overnam, stond de 4e brigade van het Afghaanse leger nog in de kinderschoenen. "Er waren onvoldoende voertuigen. Materieel zoals verbindingsmiddelen ontbraken." Intussen weet Sondag dat er in zes maanden veel kan veranderen. "Terugkijkend zie ik dat we veel meer hebben kunnen doen dan vooraf mogelijk werd geacht. We hebben de ANA-brigade flink zien groeien. Momenteel zijn twaalfhonderd man operationeel inzetbaar." Plaatsvervangend commandant OMLT ritmeester Gortworst: "We hebben in relatief korte tijd een ongetrainde club opgewerkt naar een militaire eenheid die de meeste basisvaardigheden beheerst.