Financieel beheer van Nederlanders moet beter

Meer dan 5 miljoen Nederlanders (41 procent van de bevolking) zijn niet goed voorbereid op een forse inkomensdaling of uitgave als gevolg van echtscheiding, beëindiging van baan of langdurige ziekte. Dat blijkt vandaag uit het onderzoek 'Financieel inzicht van Nederlanders' uitgevoerd door CentiQ, een platform waarin circa veertig organisaties op het gebied van (consumenten)financiën samenwerken.

Het consumentenonderzoek 'Financieel inzicht van Nederlanders' , uitgevoerd door CentiQ wordt vandaag gepresenteerd in aanwezigheid van minister Bos van Financiën. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 5 miljoen Nederlanders (41 procent van de bevolking) niet goed zijn voorbereid op een forse inkomensdaling of uitgave als gevolg van echtscheiding, beëindiging van baan of langdurige ziekte. Opvallend is verder dat bijna 10 procent (circa 1,2 miljoen personen) van de Nederlanders zegt aan het eind van de maand geen geld meer te hebben.

De komende jaren hebben de Centiq-partners als doel het financiële inzicht en de financiële vaardigheden van de consument te vergroten. Er wordt een aantal nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld zoals een helpdesk voor risicogroepen en een risicometer voor schulden. Speciale aandacht zal er zijn voor jongeren middels ondersteuning van ouders bij de financiële opvoeding van hun kinderen. Het platform gaat verder in samenwerking met (onder meer) werkgevers- en werknemersorganisaties informatie en cursussen voor werknemers over pensioenopbouw en risicomanagement ontwikkelen. Over enkele jaren wordt gekeken of het financieel inzicht van consumenten is toegenomen.