Van Boxtel voorzitter denktank Leven Lang Leren

Oud-minister Roger van Boxtel wordt voorzitter van de denktank over leven lang leren.

Dat hebben staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs en haar ambtsgenoot Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken vandaag bekend gemaakt tijdens een landelijke conferentie over leren en werken.

Voor een flexibele arbeidsmarkt is een hoger onderwijsniveau op de werkvloer nodig. Werkgevers en werknemers kunnen bestaande instrumenten, zoals het ervaringscertificaat, beter benutten. Tijdens een beroepsloopbaan veranderen mensen momenteel 5 à 6 keer op de arbeidsmarkt. Voor een succesvolle aansluiting door veranderende eisen moeten mensen beschikken over actuele kwalificaties. Dit is een verantwoordelijkheid van werkgevers maar evenzeer van werknemers, stellen de bewindslieden. De vraag is hoe mensen kunnen worden geprikkeld om verder te leren.

In Utrecht heeft vandaag de conferentie plaatsgevonden over het thema leven lang leren. Er waren 700 vertegenwoordigers aanwezig van werkgevers-, werknemersorganisaties en schoolinstellingen die met elkaar in gesprek ging over leren en werken. Er zijn al veel samenwerkingsverbanden tussen werkgevers en ROC’s om onderwijsprogramma’s voor werknemers te organiseren. Er moet echter nog veel gebeuren om werknemers te voorzien van tenminste een startkwalificatie. Over de aanpak gaat de denktank advies uitbrengen.