Overheid en energiesector sluiten convenant over uitstoot SO2

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van VROM, IPO, EnergieNed en de Vereniging voor Marktwerking in Energie.

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu, de provincies (IPO) en de energiebedrijven in Nederland vertegenwoordigd door de brancheorganisaties VME en EnergieNed hebben vandaag een convenant ondertekend waarin is vastgelegd op welke manier de energieproducenten de uitstoot voor SO2 (zwaveldioxide) tot het jaar 2020 onder een maximaal plafond van 13,5 kiloton houden.

Om de gevolgen van de uitstoot van SO2 te beperken, is een maximaal plafond afgesproken in Europa voor alle lidstaten. Voor Nederland bedraagt dit plafond 50 kton SO2 per jaar vanaf 2010 (nu nog circa 65 kton). Dat betekent dat vanaf dat moment alle bronnen gezamenlijk niet meer mogen uitstoten dan deze hoeveelheid. Met het sluiten van het convenant hebben VROM, de provincies en de elektriciteitsproducenten afspraken gemaakt over de ruimte die in totaal voor hen beschikbaar is totaal 13,5 kiloton en over het nemen van reductiemaatregelen. De elektriciteitssector zorgt er met de gemaakte afspraken voor dat de realisatie van ruim een kwart van de nationale doelstelling wordt gewaarborgd.

Met dit convenant nemen de Nederlandse producenten hun verantwoordelijkheid. Soms nemen ze vrijwillig een extra verplichting bovenop de bestaande emissienormen. De provincies zijn daarom bij dit convenant betrokken. Het nieuwe SO2-convenant is te beschouwen als opvolger van het Verzuringsconvenant dat de betrokken partijen in 1990 sloten. Toen werd beoogd om de uitstoot van SO2 voor de energiesector terug te brengen van 45 kton in 1990 tot 18 kton in 2000. Met de nieuwe afspraken zetten partijen gezamenlijk stappen voor een verdere verlaging van de SO2-uitstoot.

Het SO2-convenant is op 26 juni 2008 ondertekend bij Electrabel Nederland in Lelystad. Daar maakt de oude Flevocentrale plaats voor een nieuwe gasgestookte elektriciteitscentrale. Minister Cramer heeft voor deze nieuwbouw, samen met burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad en directievoorzitter Maus van Loon van Electrabel Nederland, het officiële startsein gegeven. De nieuwe centrale is niet alleen uniek qua energie-rendement, maar wordt tevens een van de schoonste gasgestookte centrales ter wereld.