Grote rampenoefening succesvol verlopen

De hulpverleningsoefening die gisteravond in Almere plaatsvond, is goed verlopen. De regionale brandweercommandant gaf aan onder de indruk te zijn van het optreden van zowel de hulpverleners als de bewoners van Almere. Hij benoemde daarbij de goede samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten, maar ook met andere betrokken organisaties zoals Defensie.

Defensie ondersteunde de oefening met diverse eenheden. In de voorbereiding waren op een aantal pontons van 105 Brugcompagnie van de Genie schuine daken gebouwd. Deze pontons stelden ondergelopen huizen voor waarop ´slachtoffers´ waren achtergebleven. Zij werden met boten van dezelfde eenheid geëvacueerd. Helikopters van de marine en luchtmacht hebben ook evacués in veiligheid gebracht. De Logistieke Brigade van de landmacht heeft met vrachtwagens de bewoners van een complete wijk ontruimd en naar een geïmproviseerde opvang gebracht.

De samenwerking met civiele autoriteiten in het geval van een calamiteit is een van de taken van Defensie. Zij voert deze taken uit in het kader van de intensivering civiel-militaire samenwerking (ICMS). Als bij een calamiteit blijkt dat de reguliere hulpdiensten niet beschikken over de juiste middelen of voldoende personeel, kunnen zij een verzoek voor ondersteuning indienen bij het Ministerie van Defensie.