Goede start EUFOR-troepen in Tsjaad

De aanwezigheid van het Iers-Nederlandse EUFOR-bataljon in het oosten van Tsjaad lijkt voor de burgerbevolking en vluchtelingen een gunstige uitwerking te hebben. Sinds hun optreden tegen plunderende rebellen in de stad Goz Beida hebben zich hier geen incidenten meer voorgedaan. De Nederlandse mariniers die hier verkenningstaken uitvoeren laten zich zoveel mogelijk zien.

De Nederlandse detachementcommandant ter plaatste, majoor der mariniers Tjarko Leungen, zegt over de actuele stand van zaken: “De praktijk heeft ons geleerd dat we alleen al door veel contact en een hoge mate van zichtbaarheid veel escalaties kunnen voorkomen. Door veel met de lokale bevolking te praten en goede relaties te onderhouden met hulporganisaties doen we veel kennis op.”

Onderdeel van het verkenningswerk van de Nederlandse militairen is het inrichten van observatieposten. Vanuit de heuvels in de directe nabijheid van Goz Beida hebben de mariniers ook op afstand goed zicht op wat zich daar afspeelt. In combinatie met goede verbindingen kunnen de mariniers bijzonder effectief hun werk doen. “We willen precies weten waar alle compounds zich bevinden van bijvoorbeeld hulporganisaties. Maar ook andere plekken in de stad moet iedereen feilloos vinden en snel weten te bereiken als het nodig is”, aldus Leungen.