Drukke Veteranendag verwacht

Zaterdag is het weer zover, dan dient de vierde editie van de Nederlandse Veteranendag in de Hofstad zich aan. Het betreft een eerbetoon aan de ruim 140.000 Nederlandse veteranen. De organisatie verwacht een fors aantal meer bezoekers dan in 2007. Toen kwamen er ongeveer 35.000 veteranen en andere geïnteresseerden naar het Malieveld.

Naast het gebruikelijke defilé door de binnenstad, af te nemen door prins Willem-Alexander, en een manifestatie met medaille-uitreiking op het Binnehof, zijn er dit jaar ook op het Plein verschillende activiteiten in relatie tot de oud-strijders. Dat is vooral bedoeld om winkelend publiek en jeugd bij de dag te betrekken.

De Koninklijke Luchtmacht ondersteunt de veteranendag door een zogenoemde fly-by met verschillende vliegtuigen en helikopters. Naast een KDC-10 en een C-130 Hercules vliegen een vijftal F-16´s over het Malieveld. Ook zijn drie Cougars, twee Alouettes, twee Chinooks, twee Apaches en een AB 412 SAR helikopter te zien boven Den Haag.

Onder de Nederlandse veteranen bevinden zich ruim 95.000 oud-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië, Korea of voormalig Nederlands-Nieuw-Guinea zijn ingezet. Ook oud-militairen, ingezet voor (vredes)missies, vormen een groeiende groep van nu ongeveer 45.000 mensen. Zij zaten onder meer in Libanon, Cambodja, ex-Joegoslavië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen, de regering stuurde ze naar de gebieden onder oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden.

Vrijdag attenderen parachutisten het publiek in Den Haag op de activiteiten van zaterdag. Drie mannen van het Korps Mariniers en één persoon van de Defensie Topsportselectie worden dan tussen 13.00 en 14.00 uur uit een helikopter gedropt boven de Hofvijver waar het de bedoeling is op een ponton te landen.

Meer informatie is te lezen op www.veteranendag.nl. Op deze website is zaterdag een live-stream te zien van de veteranendag. Ook zal Nederland 1 vanaf 12.40 een liveverslag doen.