Diergeneesmiddelen op recept van de dierenarts

Vijf soorten diergeneesmiddelen zijn vanaf 1 juli 2008 niet meer vrij verkrijgbaar, maar worden alleen verstrekt op recept van een dierenarts. Deze maatregel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet de gezondheid van mens en dier bevorderen en vloeit voort uit Brusselse regelgeving.

Het gaat om ontwormingsmiddelen, middelen tegen parasieten en schimmels, kalmeringsmiddelen en pijnstillers. De medicijnen gaan op recept omdat er in het vlees stoffen uit de medicijnen kunnen achterblijven of omdat de dierenarts een diagnose moet stellen. Hiermee wordt de kans op bijwerkingen kleiner en ook is er minder risico dat wormen resistent worden. De middelen zijn herkenbaar aan de letters URA op de verpakking. Dat betekent dat de medicijnen uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

Voor pijnstillers geldt dat de dierenarts een hoeveelheid voor hooguit één maand mag voorschrijven. Het recept blijft twee weken geldig. Voor de andere middelen is het recept een jaar lang geldig, de hoeveelheid medicijnen kan in één keer worden afgehaald of in aparte delen.

De maatregel geldt voor paarden, varkens, runderen, geiten, schapen en pluimvee.