Defensie zwaait Olympiagangers vast uit

Defensie heeft vandaag zes leden van de Topsportselectie (DTS) uitgewuifd die naar de Olympische Spelen van Beijing gaan. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Prinses Julianakazerne in Den Haag.

In de schijnwerper stonden de judoka’s Mark Huizinga, Guillaume Elmont en Deborah Gravenstijn; Dennis Bekkers (taekwondo) en Gregory Sedoc (atletiek). De zesde Olympiaganger van Defensie, schermer Bas Verwijlen, was afwezig. Hij bereidt zich in een trainingsstage in het buitenland voor op het volgende maand te houden Europees kampioenschap.
Verder gaf Esther Workel acte de présence. De medewerkster van het Commando Dienstencentra van Defensie is geen lid van de topsportselectie, maar gaat wel naar de Spelen. Ze fungeert daar als stuurvrouw van de Holland Acht roeiploeg.
Workel en de vijf overige ‘Olympiërs’ werden in bijzijn van collega’s van het sportieve keurkorps en familieleden toegesproken door staatssecretaris Jack de Vries. Vanzelfsprekend wenste hij ze alle succes.

Hoewel de Olympische Spelen pas op 8 augustus beginnen, zwaaide Defensie haar atleten bewust nu al uit. Reden was dat alle ‘China’gangers op 3 juli toetreden tot de Olympische ploeg van de sportkoepel NOC*NSF. Na deze datum zijn degenen met een baan, zoals de DTS’ers, nauwelijks nog beschikbaar voor hun werkgever. De buitenlandse trainingskampen die ze in de aanloop naar de Spelen beleggen, speelden ook een rol.

Naast de genoemde zes, kunnen de defensietopsporters Caimin Douglas, Bram Som en Marjolein de Jong (allen atletiek) zich nog voor de OS kwalificeren.