Ministerie van VROM sluit pilot BAG feestelijk af

Op 23 juni 2008 werd de pilot BAG na een periode van ruim twee jaar op feestelijke wijze afgesloten. De pilotgroep heeft een belangrijke functie gehad voor het ministerie van VROM om te beproeven wat op het departement was bedacht ook kon werken in de praktijk. Uit de pilot zijn veel lessen getrokken die zijn verzameld in een boekje dat door plaatsvervangend secretaris-generaal van VROM Peter Welling is uitgereikt. De gemeente Vlaardingen werd in het zonnetje gezet vanwege het behalen van de toelatingsaudit.

Overheden willen hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren. Informatie speelt daarbij een belangrijke rol. Goede gegevens zijn nodig voor adequate en goede dienstverlening, beleidsontwikkeling, handhaving en veiligheid. Daarom werkt de overheid aan een stelsel van basisregistraties. De Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) vormen daar een onderdeel van.

Medio 2009 moeten alle gemeenten een BAG hebben ingevoerd. Om hen daarbij te helpen deed een aantal 'vooroplopende gemeenten' de afgelopen jaren mee aan een pilotproject. De pilotgroep BAG is na ruim twee jaar klaar met haar pionierswerk. Op maandag 23 juni is de pilot op feestelijke wijze afgesloten. Met de ervaringen van de pilotgemeenten en de lessen die zij hebben geleerd, kunnen alle andere gemeenten hun voordeel doen. De lessen zijn verzameld in een boekje dat door plaatsvervangend secretaris-generaal (pSG) van VROM Peter Welling is uitgereikt aan Cor Lamers, vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Lamers gaf aan dat VROM met het project BAG een vorbeeld heeft gesteld voor de manier waarop overheden door middel van gelijkwaardige samenwerking kunnen bijdragen aan de overheidsdienstverlening. Daarbij vroeg Lamers wel aandacht voor de hoeveelheid werkzaamheden die afkomt op de gemeenten.

Tijdens de bijeenkomst hielden de gemeenten Helmond en Vlaardingen een presentatie over hoe zij de BAG in hun gemeente nu al toepassen. Wethouder Kees Bethlehem en projectleider Gabriel van Tiggelen vertelden over het initiatief in de gemeente Helmond. De 'Gegevensmakelaar' zorgt voor distributie van de van de basisgegevens, bewaakt de kwaliteit van de gegevens en maakt mogelijk dat de gegevens aan elkaar gerelateerd worden. Hierdoor wordt éénmalige inwinning en meervoudig gebruik van gegevens mogelijk. Bethlehem: 'Basisregistraties zorgen ervoor dat in de nabije toekomst alle basisgegevens in alle processystemen aan elkaar gelijk zijn en dat we nooit meer hoeven te twijfelen aan de juistheid van bijvoorbeeld Naam, Adres en Woonplaatsgegevens.'

Wethouder Peter van der Zwan van de gemeente Vlaardingen vertelde de aanwezigen over het Wijk Monitoring Systeem. Van der Zwan: 'Het wijk monitoring systeem helpt ons onze maatschappelijke ambities te concretiseren en het effect van onze interventies in de samenleving meetbaar te maken. De BAG is een voorwaarde om dit systeem te laten werken.'

Om te kunnen aansluiten op de landelijke voorziening BAG moet elke gemeente een toelatingsaudit doorlopen. De gemeente Vlaardingen is de eerste gemeente die de toelatingaudit BAG met goed gevolg heeft doorlopen. De gemeente Vlaardingen werd voor dit succes in het zonnetje gezet. Wethouder Peter van der Zwan ontving van pSG Peter Welling een verklaring en bos bloemen.

Wethouder Peter van der Zwan (rechts) ontving van pSG Peter Welling een verklaring en bos bloemen.