Donner: in november beslissen over toelating Bulgaren en Roemenen

"Het kabinet heeft nog geen standpunt over het openen van de grenzen voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2009. We gaan de discussie daarover in november voeren, mede naar aanleiding van de ervaringen met het vrije verkeer van Polen sinds 1 mei 2007," aldus minister Donner op 25 juni bij een overleg in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het te vroeg om de grenzen voor Bulgaren en Roemenen al per 1 januari 2009 open te stellen.

Momenteel mogen Bulgaren en Roemenen wel in Nederland werken, maar moeten werkgevers een tewerkstellingsvergunning voor hen aanvragen. Dit in tegenstelling tot werknemers uit Polen en zeven andere landen in Midden- en Oost-Europa, die sinds 1 mei 2007 vrije toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. "We praten wel over heel andere aantallen dan vorig jaar: destijds over 50.000 tewerkstellingsvergunningen voor Polen en andere MOE-landers die kwamen te vervallen, nu gaat het over 3.500 twv's voor Bulgaren en Roemenen," aldus Donner.

Donner is positief over het nut en de noodzaak van arbeidsmigratie. "Als we de 100.000-150.000 arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa niet hadden, zou het probleem op de arbeidsmarkt navenant groter zijn. Het werk zou anders blijven liggen. Bovendien verdienen de Polen hier momenteel vier tot vijf keer zoveel als in eigen land en dragen ze zo ook bij aan de economie in eigen land, omdat zij veel van het geld weer naar Polen terugbrengen. Arbeidsmigratie kan helpen om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken, maar is geen oplossing voor de structurele problemen van de arbeidsmarkt. Dat moet gebeuren door mensen die nu in Nederland langs de kant staan aan de slag te helpen. Daar is het kabinet ook mee bezig: wie kan, moet meedoen."

Dossier Wet arbeid vreemdelingen