Denken en Deugden van Marokkaanse Nederlanders

Het rapport ‘Denken en Deugden van Marokkaanse-Nederlanders’ is de tweede publicatie in een serie over de rol van religieuze deugden bij integratieproblemen. Gezien de veronderstelde grote invloed van religie op de identiteit van immigranten en autochtonen, is het belangrijk voor BZK dat meer kennis gegenereerd wordt over de rol die religieuze deugden spelen bij de integratieproblematiek in verschillende domeinen van de samenleving. Speciaal interessant voor BZK is de invloed die de verschillende religies hebben op maatschappelijke participatie in brede zin, de positie van islamitisch recht ten opzichte van het Nederlandse recht en de opvattingen van (delen van) de moslimgemeenschap over radicalisering.

Hoofdconclusies uit het onderzoek: De twee hoofdvragen waar wij ons in dit rapport op geconcentreerd hebben luiden: Hoe beleven Marokkaanse moslims van tussen de dertig en vijftig jaar hun geloof in Nederland? En hebben zich in hun religieuze beleving de afgelopen jaren veranderingen voorgedaan? Door de hoofdstukken heen hebben we gezien dat de beleving van de islam voor deze geïnterviewden een persoonlijke aangelegenheid is. Deze persoonlijke relatie met God is het enige waarin alle respondenten overeenstemmen. De antwoorden liepen uiteen als het ging over de vraag of Nederland nu wel of geen goed land is om moslim te zijn.

De veranderingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan in de religieuze beleving van de geïnterviewden kunnen in twee categorieën worden ondergebracht. De eerste categorie omvat de veranderingen in het moslim-zijn in Nederland en in de tweede categorie worden juist de veranderingen in de persoonlijke religiebeleving bijeen gebracht. We zien dus veranderingen op een macro-niveau.