Antwoorden op kamervragen van Ouwehand over de teenknip bij genetisch gemanipuleerde muizen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U- 2849305

25 juni 2008

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op de vragen van het Kamerlid Ouwehand (PvdD) over de teenknip bij genetisch gemanipuleerde muizen (2070819140).

Vraag 1
Wat is uw opvatting over het afknippen van teenkootjes bij jonge, genetisch gemanipuleerde muizen? Bent u bereid te komen tot een verbod op deze pijnlijke ingreep, die alleen tot doel heeft de dieren onderling van elkaar te kunnen onderscheiden, waarvoor voldoende alternatieven bestaan? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1
Op grond van het Ingrepenbesluit is het toegestaan bij pasgeboren knaagdieren een (deel van de) teen te verwijderen ter identificatie van een dier. Dit onderdeel is in het Ingrepenbesluit toegevoegd naar aanleiding van het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Blijkens de toelichting bij het Ingrepenbesluit wordt deze identificatiemethode gebruikt voor proefdieren waarvoor geen alternatieve identificatiemethoden voorhanden zijn. In onze eerdere antwoorden hebben wij reeds aangegeven het Ingrepenbesluit op dit punt niet te zullen wijzigen .