Gemeenten krijgen VROM-vacatures niet vervuld

Acht van de tien gemeenten hebben moeite vacatures voor taken op het werkterrein van het ministerie van VROM te vervullen. Dat blijkt uit rapport 'Arbeidsmarkt VROM-taken' van de VROM-Inspectie, een landelijk arbeidsmarktonderzoek bij ruim 300 gemeenten en 13 milieudiensten. Doordat vacatures langdurig openstaan worden bijvoorbeeld de wachttijden voor vergunningen langer en zijn er minder controles.

Het probleem speelt vooral bij handhaving en toezicht bij bouwen en ruimtelijke ordening. Op het milieuterrein en bij de regionale milieudiensten zijn de problemen minder groot. Gemeenten zoeken oplossingen door werk uit te besteden en door meer salaris te bieden. Ook denken ze aan eigen opleidingen en verbeteren van het imago. Concurrentie op de arbeidsmarkt is er vooral van detacheringbureaus en architectenbureaus maar ook van andere (grotere) gemeenten.

Wijzigingen in de VROM-regelgeving zoals de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo), het Activiteitenbesluit en het Gebruiksbesluit leiden tot minder werk voor de gemeenten omdat er minder dan wel efficiënter vergunningen verleend worden. Daar staan echter meer handhavingactiviteiten tegenover. Werken in een samenwerkingsverband verbetert de arbeidsmarktpositie van gemeenten, blijkt uit het onderzoek. Bovendien is samenwerken goedkoper dan inhuur van externen. De uitkomsten van het onderzoek worden meegegeven aan de Commissie Mans die op verzoek van minister Cramer van Ruimte en Milieu de houdbaarheid van het stelsel van toezicht en handhaving onderzoekt.

Download