Effectievere asielprocedure en een effectiever terugkeerbeleid

Door de asielprocedure in het aanmeldcentrum te verlengen tot acht dagen zullen meer asielzoekers al in het aanmeldcentrum duidelijkheid krijgen over hun asielverzoek. Ook zal de verlengde asielprocedure acht weken worden ingekort.

Dat schrijven staatssecretaris Albayrak en minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer in een brief met voorstellen voor een effectievere asielprocedure en een effectiever terugkeerbeleid.

Met de maatregelen wordt bereikt dat de asielprocedure sneller en zorgvuldiger wordt, minder ex-asielzoekers herhaalde asielaanvragen of reguliere aanvragen indienen en meer vreemdelingen Nederland daadwerkelijk zullen verlaten.

Door een zorgvuldiger asielstelsel en verbeteringen in het terugkeerbeleid zullen gemeenten veel minder geconfronteerd worden met ex-asielzoekers die nog in Nederland mogen verblijven maar geen recht op opvang hebben. De beide bewindspersonen benadrukken in de brief dat het onmogelijk is om een sluitende aanpak voor afgewezen asielzoekers ten volle te realiseren, maar stellen wel dat deze door de voorgestelde maatregelen maximaal wordt bevorderd.