Minister-president neemt rapport commissie-Bakker in ontvangst

Minister-president Balkenende heeft een toespraak gehouden bij het in ontvangst nemen van het advies 'Naar een toekomst die werkt' van de Commissie Arbeidsparticipatie.

Geachte commissieleden, dames en heren,

Het is een genoegen om vandaag het rapport van de commissie-Bakker in ontvangst te mogen nemen. Een commissie samengesteld uit mensen met een ruime ervaring in de wetenschap, gemeenten, bedrijfsleven, werknemersorganisaties, de praktijk.
Ik ben, namens het kabinet, zeer erkentelijk voor uw inzet en voor het rapport dat er nu ligt.

Ik heb goed naar uw presentatie geluisterd, mijnheer Bakker. U gaf twee dingen aan. Ten eerste dat er in Nederland werk genoeg zal zijn. En ten tweede dat de toekomst geweldige kansen biedt voor mensen in Nederland. Ik ben verheugd over dit positieve toekomstperspectief.

De arbeidsmarkt is veranderd. De tijden van massawerkloosheid liggen achter ons. Er is meer werk. Er zijn minder mensen. Dat zijn de twee tegengestelde bewegingen die we op elkaar moeten zien aan te sluiten. Een groeiend tekort op de arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe aanpak. In bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs zien we al personeelstekorten opdoemen.

Dit rapport drukt ons daarnaast ook weer met neus op de feiten. Het draagvlak van onze collectieve voorzieningen vraagt eveneens om 'meer werk'. Tegenover twee gepensioneerden staan vandaag de dag tien werkenden. In 2040 staan tegenover twee gepensioneerden nog maar vijf werkenden.

De uitdaging is ambitie te tonen, samen aan te pakken, en te werken aan nieuwe zekerheden in een dynamische wereld:

  • de zekerheid van werk en inkomen;
  • de zekerheid dat we voldoende gekwalificeerde mensen hebben voor belangrijke sectoren zoals onderwijs en zorg;
  • de zekerheid van een leven lang (bij) leren;
  • de zekerheid van goede collectieve voorzieningen ook in de toekomst;
  • de zekerheid dat je de kansen krijgt die je verdient.

We zullen moeten erkennen dat er dingen moeten veranderen. We zullen de mouwen moeten opstropen. We zullen nu in actie moeten komen om in de toekomst de kansen te kunnen grijpen.

Langs drie sporen stippelt het rapport een heldere koers uit. Ik herken daarin veel van de ambities van het kabinet. Het rapport zal ons daarom ongetwijfeld helpen om die ambities te realiseren. Minister Donner zal daar zodadelijk verder op ingaan.

Dames en heren,

Ik rond af. Het kabinet zal in elk geval voor het zomerreces met een reactie op hoofdlijnen komen, en deze vervolgens uitwerken in de begrotingen voor de komende Prinsjesdag.

Ik hoop dat iedereen, binnen en buiten de politiek, zowel de analyse als de aanbevelingen serieus weegt. Ik doel dan op het geheel van het rapport en de samenhang daarbinnen.

'Naar een toekomst die werkt' heet het rapport. Die titel spreekt me enorm aan. Een Nederland dat werkt, gaat de toekomst met vertrouwen tegemoet. En met dit rapport in de hand, heb ik daar ook alle vertrouwen in.

Dank u wel.