Medaille voor bemanning van Hr.Ms. Evertsen

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop reikte de bemanning van Hr.Ms. Evertsen vandaag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit in de Keniaanse haven Mombassa. De bewindsman begon daarmee tevens aan een rondreis door Afrika.

Het fregat begeleidde de afgelopen drie maanden voedseltransporten voor het World Food Programme van de Verenigde Naties. Komende week escorteert het schip voor het laatst. Er worden dan nog twee volle schepen in de haven van Mogadishu in Somalië afgeleverd. Daarna zet de Evertsen koers richting Den Helder. Kapitein luitenant ter zee Cees Vooijs noemde zichzelf “een tevreden commandant van een tevreden bemanning”. Het fregat heeft tien met voedsel gevulde schepen begeleid naar Somalië. Vooijs sprak van “een vreselijk tastbare missie”. De nood in Somalië is hoog en tegelijkertijd is de dreiging van piraterij in de kustwateren reëel.

Minister Van Middelkoop loste tijdens zijn bezoek het startschot voor een sponsorloop van de bemanning van de Evertsen voor het Mewa-hospitaal in Mombassa. Dit ziekenhuis geeft zorg aan patiënten die dit zelf niet kunnen betalen. Eerder had de bemanning het onderkomen tijdens een vrije dag voor een deel van een nieuwe verflaag voorzien. De loop leverde nog eens ruim vijfduizend euro op voor extra potten verf en nieuwe wasmachines.

Van Middelkoop wees in zijn dankwoord op het succes van de missie. Tevens ging hij in op het aandeel van de marine in de bescherming van onze belangen op de wereldzeeën. “De Nederlandse marine als bescherming tegen piraten. U hebt een oud verhaal nieuw leven ingeblazen!"